Шамаш е бог на Слънцето в митологиите на почти целия

...
Шамаш е бог на Слънцето в митологиите на почти целия
Коментари Харесай

Шамаш: Богът на Слънцето

Шамаш е господ на Слънцето в митологиите на съвсем целия Близък изток. Бил свързван с истината, правораздаването и лечението. Той се явява един от най-активните богове в пантеоните на античен Шумер, Вавилон и Асирия. В Шумер е прочут като Уту.

 Крал Мелишипак показва щерка си пред Шамаш. Крал Мелишипак показва щерка си пред Шамаш.

Шамаш, чиято жена се казвала Ая, употребявал светлината против мрака и злото. По този метод се трансформирал в господ на равенството и правораздаването, като упражнявал властта си върху хора и други богове. През нощта ставал съдия на подземното царство.

Богът на Слънцето можел и да освобождава клетници, обладани от демони. Тези, които страдали безпричинно, можели да се надяват на неговата поддръжка. Този аспект от личността на божеството е показан ясно в химни, адресирани към него.

 Шамаш е изобразен горе вдясно. До него са Ищар и Нана. Шамаш е изобразен горе вдясно. До него са Ищар и Нана.

Според една легенда вавилонският крал Хамураби получава описът със закони тъкмо от Шамаш. Законите на Хамураби се явяват един от най-ранните случаи на законодателство в света. Вавилонският крал управлявал сред 1792 и 1750 година прочие н. е.

В Епоса за Гилгамеш Шамаш също е разказан като надделяващ над мрака, злото и гибелта. Той оказва помощ за убиването на чудовището Хумбаба, което пазило гъстите гори на Ливан.

 Асирийски барелеф от 865-860 година прочие н. е. На него е изобразен Шамаш или Ашур. Асирийски барелеф от 865-860 година прочие н. е. На него е изобразен Шамаш или Ашур.

Шамаш е уважаван най-много на територията на Близкия изток. Главните центрове на култа били в Ларса в Шумер и Сипар в Акад. Храмове на бога на Слънцето са издигнати и на други значими места като Вавилон, Ур, Мари, Нипур и Нинева.

В кананитските обичаи богът се казвал Шемеш, в превод означаващо „ факла на боговете “, само че в тези митове божеството е от женски пол. Шемеш е почитана и от някои израилтяни, макар че пророците и създателите на Библията забранявали идолопоклоничество.

Шамаш постоянно е изобразяван посредством диск, символизиращ Слънцето. Както по-късния Аполон, Шамаш всекидневно прекосявал небосклона на кон, каляска, или лодка. Заедно със Син и Ищар Шамаш формирал божествена триада, представляваща небеето, земята и водата. Силата на трите божества символизирала Слънцето, Луната и утринната звезда (любов и плодородие).

Символът на Шамаш е открит по няколко артефакти в Близкия изток, в това число бижута, цилиндрични печати и каменни плочи. Една от най-известните археологически находки, свързани с бога на Слънцето е „ Плочата на Шамаш “, която е направена преди към 3000 години и сега се намира в Британския музей.

 Каменната плоча, която се намира в Британския музей. Prioryman / Wikipedia Каменната плоча, която се намира в Британския музей. Prioryman / Wikipedia

Каменната плоча е открита в южен Ирак през 1881 година Ръбовете и са назъбени като трион. На плочата е изобразен Шамаш, седнал на престол под знаците на Слънцето, Луната и Венера. Пред него има голям безоблачен диск, спуснат от двама души.

Няма подозрение, че Шамаш е бил едно от най-важните божества във хилядолетната история на Близкия изток.

Източник: drevnite.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР