Шахът е голямата му любов. Известен е като най-добрия шахматист

...
Шахът е голямата му любов. Известен е като най-добрия шахматист
Коментари Харесай

Проф. Пламен - най-добрият шахматист сред ректорите

Шахът е огромната му обич. Известен е като най-хубавия шахматист измежду ректорите и най-хубавия ректор измежду шахматистите.

Най-ценната движимост за него е книгата с персонално посвещение от Гари Каспаров “Как животът имитира шаха ”.
-->
Проф. Пламен Моллов - ректор на Университета по хранителни технологии (УХТ) в Пловдив, депутат в 39-ото и 40-ото Народно заседание, две години изпълнителен шеф на Българската организация по сигурност на храните, ръководител на Националната лозаро-винарска камара (2007-2013 г.) и вицепрезидент на Българската федерация по шахмат (2008-2014 г.).

Днес, 9 септември 2023 година, проф. Моллов стана на 65 години.

Приятелите му, които " Стандарт " потърси за персоналния му празник, споделят, че приказва даже когато мълчи. Мъж на достойнството, който си държи на думата си и на който може да се разчита.Две неща са определящи за проф. Пламен Моллов - шахът и виното. Респектът му както към международните гросмайстори, по този начин и към приятелите му от шахматната общественост в България, е категоричен.

Наричат го Рицар на Виното. И до през днешния ден той е измежду най-уважаваните познавачи освен на виновността, само че и на винената просвета и обичаи.За него има първокласни червени виновност и всички останали.

Почетен жител е на Пловдив, чест и самопризнание, което посвети на сътрудниците си от УХТ, с които е обвързван целия му професионален път.

Споделя мисли на Оскар Уайлд и Гьоте.В колата си слуша Пинк Флойд, Роджър Уотърс и Ерик Клептън, които са измежду обичаните му музиканти.

Свири на пиано, само че единствено за най-близките си хора.



НИКОЛАЙ ВЕЛЧЕВ, Майстор на спорта, ФИДЕ Майстор, дълготраен изпълнителен шеф на Българската шахматна Федерация

Привет, Маестро! Наистина университетският състав, който ти е присъдил научната степен Професор е объркал предмета?!? Ти си Професор по… ШАХ и висш сановник на шахматната богиня Каиса!!! Затова постоянно намирай най-точните ходове в шахмата и в живота, твори и създавай нови шедьоври в полетата на най-мъдрата от игрите и във всичко с което се заемеш! И бъди постоянно жив и здрав, сполучлив и благополучен! А когато имаш време и… събереш храброст след празника за следващия трогателен блиц мач, приятелите ти сме постоянно на линия!



ПРОФ. КОСТА КОСТОВ, Национален съветник по белодробни заболявания

Познавам проф. Пламен Моллов от няколко години. Споделяме обща другарска компания. Пламен е прелестен събеседник - толерантен, въздържан, доброжелателен, ненатраплив, от тези, които умеят да слушат.

Страхотен сътрудник на белот, контрапункт на моя дръзновен фасон - спокоен пълководец в играта. Харесвам неговия фасон на другарство, с почитание към другия. Това го прави мечтан събеседник.

Желая му самообладание, ентусиазъм и порив по университетския му път, здраве и благополучие в персоналния живот. И двамата обичаме положително алено вино и за празника му ще пия чаша за негово здраве, за предпочитане на неговата маса, с общите другари.



ПРОФ. ДАНИЕЛ ВЪЛЧЕВ, Декан на Юридическия факултет на СУ " Св. Климент Охридски "  

Запознах се с Пламен Моллов през 2001 година, когато и двама се озовахме в Народното събрание. На изборите напролет, с помощта на царя, Национална движение „Симеон Втори" (тогава още коалиция сред две дребни партии) беше спечелило половината от депутатските места и Парламентът внезапно се изпълни с нови хора, сред които и ние с него.

Пламен незабавно ни направи усещане на образован, спокоен и диалогичен човек. И като ръководител на парламентарната Комисия по земеделие, и по-късно като ръководител на парламентарната ни група, той сподели, че наред с това е добър уредник и отличен админ.

През годините сме се чували и виждали по разнообразни мотиви – като се стартира от проблеми, свързани с висшето обучение и академичната общественост (и двамата се преподаватели във висши учебни заведения с административни отговорности), и се стигне до замяна на мнение по въпроси на виното (разбира се той – като експерт, а аз – като фен и сдържан консуматор).

Понеже мотивът за тези къси думи е годишнината на Пламен Моллов, не мога да не кажа, че той е от тези хора, за които аритметичното измерение на възрастта не е определящо. Тя (възрастта), несъмнено, се мери с изминатия път, само че доста повече с проектите, които имаш. Та, в случай че би трябвало нещо да му пожелая по отношение на тези 65 завъртания на земята към слънцето, на които той е бил очевидец, то е да продължава да прави проекти. И нищо чудно да се окаже, че най-хубавото следва.

ИВАН ПАПАЗОВ, Изпълнителен Директор на „ ВП Брандс Интернешънъл “ АД и член на Съвета на настоятелите на УХТ 

УВАЖАЕМИ ПРОФ. МОЛЛОВ,

От името на „ ВП Брандс Интернешънъл “ АД Ви поздравяваме по случай Вашия рожден ден!Приемете нашите най-искрени пожелания за здраве, благополучие и удача във всички персонални и професионални инициативи. Използвам случая, с цел да изразя своята благодарност, както за дългогодишното ни съдействие, по този начин и за потвърдения Ви професионализъм и значителен принос за развиването и модернизирането на българската винарска промишленост и просвета.

Приемете нашето надълбоко почитание за отговорността и напъните, които сте полагали за бранша като държавник и продължавате да го вършиме през днешния ден като Ректор на „ Университета по хранителни технологии “, гр. Пловдив.

Пожелаваме Ви да продължите все по този начин сполучливо да съхранявате високото ниво на подготовка на Вашите студенти и да съхранявате отличната известност на образователното заведение, потвърдило се като ковачницата на фрагменти за винарския бранш.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР