Сезоните се сменят, а със смяната им се активират различни

...
Сезоните се сменят, а със смяната им се активират различни
Коментари Харесай

Грижа за червата през различните сезони

Сезоните се сменят, а със промяната им се задействат разнообразни болежки. За едни това са нервните възпаления, за други – мускулните, трети не могат да овладеят кръвното налягане.

С сходни проблеми се сблъскват и всички хора, страдащи от чревни проблеми. Точно когато съумеете да се справите с тях и се чувствате добре, сезонът се сменя. И битката стартира изначало.

Как да се грижите за храносмилателната си система? Това е въпросът, който всеки с този проблем си задава.

На първо място, консумирайте сезонни храни. Причината е, че точно в продуктите от другите сезони се съдържат тъкмо тези витамини, минерали и хранителни субстанции, от които тялото ни се нуждае през този интервал. Това е и повода летните храни да са по-леки и нискокалорични, а есенните и зимните – по-хранителни и с по-топъл и мек усет.

Освен това доматите през зимата, да вземем за пример, няма да ви дадат нищо потребно. Те се третират и с пестициди, което също може да сътвори чревни раздразнения. Вместо това, изберете зеле, моркови, цвекло и други кореноплодни зеленчуци.

Яжте фибри през цялата година. Те са доста значими за цялата храносмилателна система, като изключително потребни са пребиотичините фибри. Те служат за храна на положителните бактерии в тялото ни. Важно е да знаете, че не всички храни с доста фибри съдържат пребиотици. Полезните фибри са налични в овесените ядки, ядките, ябълките.

 есенни храни за положително чревно здраве

През всички сезони остава правилото да консумирате всекидневно плодове и зеленчуци - една ябълка дневно никога не е задоволителна, тъй че и през зимата се старайте да приемате повече салати, задушени или печени зеленчуци.

Въпреки захлаждането, осигурете си задоволително време на открито. И то на слънчева светлина. Въпреки ранното залязване на слънцето през зимата, задоволително време на слънчева светлина е от витално значение, тъй като единствено по този метод можете да си набавите задоволително количество витамин D. Освен това разходките и физическата интензивност подкрепят перисталтиката.

Разходките и чистият въздух понижават и равнищата на стрес. А за напрежението се знае, че оказва неприятно въздействие на цялата храносмилателна система. Самият стрес може даже да е причина за синдрома на раздразненото дебело черво, от който страдат от ден на ден хора.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР