Северната скоростна тангента на София влиза в списъка с пътни

...
Северната скоростна тангента на София влиза в списъка с пътни
Коментари Харесай

„Липсва част от пътя“: Една трета от асфалта на Северната скоростна тангента го няма

Северната скоростна дъга на София влиза в листата с пътни обекти с изчезнал асфалт. Извършена инспекция от районния министър Иван Шишков в региона на надлеза над бул. „ Челопешко шосе “ демонстрира, че една трета (около 6 см) от заложения по план асфалт, който би трябвало да е 20 сантиметра, липсва.

Това, което виждате сега, е 14 сантиметра, липсва част от пътя “, добави министърът, представен от Българска телеграфна агенция.

Взети са две проби от настилката на обекта. Проба ще се вземе и от едно от мостовите уреди в региона на пътния сектор, като ще се изследва и здравината на стоманената му структура. Анализите ще се вършат от Научноизследователския строителен институт и от Института за пътища и мостове към Агенция " Пътна инфраструктура " и се чака да са подготвени до две седмици.

По думите на министъра този сектор ще се нуждае от главен ремонт и то в доста по-ранен стадий, който ще е за сметка на страната. Тангентата е отвън гаранция, а мостовото оборудване към момента е в гаранция.

Строителството на магистралната права от 17 километра се финансира с 220 млн. лева по Оперативна стратегия „ Регионално развиване “ 2007 – 2013 година Първоначално в края на 2015 година бяха пуснати в употреба 13 километра от Северната скоростна дъга, а през април 2016 година, два месеца предварително, бе пусната и цялата магистрална права.

Изпълнител е консорциум „ ХПВС-ССТ “, в който вземат участие „ Водстрой 98 “, „ Хидрострой “ АД, „ Пътни градежи Велико Търново “ АД, „ Пътинженерингстрой “ АД и „ Пътстрой Бургас “. Стойността на контракта за планиране и строителство е 180 млн. лева с Данък добавена стойност. Строителният контрол е сбъднат от обединяване „ СЖС Технос - СЖС България “, в което са „ СЖС България “ ЕООД и „ СЖС Технос С.А. “, Испания. Техният контракт е за 882 000 лева с Данък добавена стойност.
Ударни съществени поправки
По-рано денем Шишков разяснява в изявление за Българска национална телевизия, че огромна част от пътищата ни, строени преди 7 – 8 години, са за главен ремонт. Става въпрос за интервала на ръководството на ГЕРБ с министър председател Бойко Борисов.

Шишков изясни, че има доста детайли на веднъж, които би трябвало да дават отговор на избрани правила – в това число и основата, дебелината на асфалта.

Касае се за проблем, който не е обвързван с един градеж, а с един интервал. Периодът на строителство на автомагистралите в България през последните седем – осем години е обвързван напълно с липса на асфалт “, означи той.

Шампион по изчезнал асфалт е сектора от „ Хемус “ сред София и Яна. При 28 см нужен асфалт по план, на едното място са открити 18.5 см, а на другото – 21 см.

За другата инспекция на автомагистрала „ Марица “ Шишков означи, че  строителят е италианец, построил е лота на автомагистралата от 30 км, на който сега е затворена спешно едната лента за поправки в този сектор.

Там при нужен асфалт по план 30 см, те са сред 23 и 24 см. Пак имаме една липса от шест – седем сантиметра, което прави към 20%. Това е сериозен проблем “, сподели служебният министър. 

Той напомни, че всички инспекции, които сега се вършат, и първата инспекция, която е направена на „ Тракия “, се правят взаимно с Министерство на вътрешните работи. Въпреки това гаранциите на обектите са изтегли и по този начин всички идни съществени поправки ще се финансират с държавни пари. 
Проверка на ремонта на Графа
Преди месец и половина Европейската прокуратура е почнала инспекция на ремонта на ул. " Граф Игнатиев " в София. Само преди няколко седмици Шишков направи ревизия на обекта. Цялата информация е изискана от европрокурорите.

Проверките на европейската прокуратура са свързани с метода, по който са изразходвани и ще бъдат изразходвани европейските средства, по какъв начин е осъществен ремонтът и дали са спазени всичките правила “, изясни Шишков.

Ремонтът трябваше да се финансира по Оперативна стратегия „ Региони в напредък “, която се ръководи от Министерство на регионалното развитие, само че Столична община изиска едвам неотдавна заплащането, въпреки работите да завършили през 2019 година Изпълнител на ремонта е „ Джи Пи Груп “, а цената на подписания от общината контракт с нея бе за над 20 млн. лева без Данък добавена стойност.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР