Северна Корея упрекна Япония за действията, които според нея анулират

...
Северна Корея упрекна Япония за действията, които според нея анулират
Коментари Харесай

Ким е ядосан! Пхенян отново заплашва Токио

Северна Корея укори Япония за дейностите, които съгласно нея анулират Пхенянската декларация от 2002 година, според която двете страни би трябвало да положат старания за нормализиране на двустранните връзки, съобщи Киодо.

Сон Ил-хо, посланикът на Северна Корея, който дава отговор за договарянията за нормализиране на връзките с Япония, направи изказване през вчерашния ден, в навечерието на 20-ата годишнина от подписването на декларацията. Той сподели, че Токио е трансформирало съглашението в „ незначително и невалидно “ поради наказания, свързани с нуклеарните и ракетните стратегии на Пхенян. Пратеникът също по този начин добави, че въпросът с отвличанията на японски жители от севернокорейски сътрудници през 70-те и 80-те години на предишния век е „ към този момент решен “, съобщи Корейската централна телеграфна организация.

Сон акцентира, че вероятността за смяна в двустранните връзки напълно зависи от отношението на японското държавно управление.

Японският външен министър Йошимаса Хаяши сподели на конференция, че токийската позиция за нормализиране на дипломатическите връзки със Северна Корея въз основа на декларацията остава непроменена. Той обаче не адресира непосредствено изявленията на Сон.

Пхенянската декларация също по този начин планува Япония да разшири икономическото си съдействие със Севера, откакто връзките бъдат нормализирани. Разривът обаче се задълбочи по въпроса с отвлечените японци.

През 2002 година министър-председателят на Япония Джуничиро Коидзуми направи историческа аудиенция в Северна Корея. Тогава севернокорейският водач Ким Чен-ир призна, че неговата страна е отвличала японски жители. Петима бяха репатрирани на идващия месец.

Главният секретар на кабинета Хирокадзу Мацуно изрази съжалението си през днешния ден поради обстоятелството, че никой от останалите отвлечени не е бил репатриран и даде обещание Токио да постави „ оптимални старания “ за бързото им връщане назад в страната. Той също по този начин сподели на конференция, че Япония " в никакъв случай не може да толерира " нуклеарните и ракетните стратегии на Севера, тъй като са опасност за интернационалната сигурност. Главният секретар даде обещание тясно съдействие със Съединени американски щати и Южна Корея в търсенето на денуклеаризация.

Япония твърди, че 17 нейни жители са били отвлечени от севернокорейски сътрудници и подозира, че Пхенян е забъркан в още доста изгубвания. Северът приканва Япония да се изкупи за своята военна окупация и колониално ръководство на Корейския полуостров в предишното.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР