Серията от експлозии и пожари от последните дни превърнаха окупирания

...
Серията от експлозии и пожари от последните дни превърнаха окупирания
Коментари Харесай

Отваря ли се нов фронт в Украйна?

Серията от детонации и пожари от последните дни трансфораха окупирания от Русия Кримски полуостров от сигурна тилова база в ново полесражение във войната. Те изведоха на показ по едно и също време уязвимостта на руснаците и способността на украинците да нанасят удари надълбоко зад вражеските линии, отбелязва Асошиейтед прес, съобщи Българска телеграфна агенция.

Преди седмица гърмежи раздрусаха военновъздушната база " Саки " и унищожиха 9 съветски военни самолета. Москва съобщи, че детонациите са инцидентни и евентуално са провокирани от нехаен пушач, само че украинските управляващи се подиграха с това пояснение и намекнаха, че имат пръст в станалото. Във вторник отекнаха детонации в оръжеен склад край град Джанкой, което наложи евакуацията на към 3000 души. Муниции продължаваха да се взривяват и през вчерашния ден, а управляващите включиха и хеликоптер в гасенето на пожарите. Областният шеф Сергей Аксьонов съобщи, че причинителите се търсят.

Украинските управляващи не поеха обществено отговорност и оставиха света да гадае какво е станало. Руската войска направи едно от редките си самопризнания, че последната детонация се дължи на бойкот. Макар и Киев да не призна публично, че стои зад двете офанзиви, Михайло Подоляк, съветникът на украинския президент, съобщи, че в Крим тече " акция по демилитаризация " - отпратка към употребяваната от Русия терминология за оправдаване на военната акция в Украйна.

Русия завладя Кримския полуостров от Украйна през 2014 година и го употребява като плацдарм за набези против своята съседка. Украинските управляващи се заричат, че ще отвоюват Крим и други окупирани територии. Крим е главният продоволствен маршрут за съветските сили в Южна Украйна, където Киев възнамерява контранастъпление през идните седмици. Украинското военно разузнаване заяви, че съветските сили незабавно са преместили част от самолетите и хеликоптерите си по-навътре в полуострова и във военновъздушни бази в Русия, съобщи Ройтерс и добави, че не може да откри дали тази информация е достоверна.

Експлозиите са следващият крах за Москва, която предприе нахлуването си с вярата да превземе Киев със стремително нахлуване, само че скоро по-късно съветската военна акция забуксува поради гневната опозиция на украинците. С наближаването на шестия месец от нашествието двете страни водят война на безсилие, биейки се за дребни обитаеми места в Източна Украйна.

Според датския анализатор Оливер Александер, представен от Франс прес, гърмежите в Крим, които може да са резултат от удари с балистични ракети, са се отразили отрицателно на бойния дух на съветската войска и са върнали увереността на украинския лагер. Атаките провокираха суматоха измежду туристите в Крим - обичано място за отдих през лятото на руснаците. Украйна заплаши през вчерашния ден да унищожи Керченския мост - грамаден план, за реализирането на който бяха нужни две години. В него бяха вложени доста средства, с цел да се изградят 19-километровото оборудване, което да свърже континентална Русия с Крим.

Вашингтонският Институт за проучване на войната изясни, че гърмежите във вторник са станали в огромен логистичен център, употребен от съветската войска за доставяне на нейните елементи, които окупират Южна Украйна. Според института офанзивите от последните две седмици са част от поредно контранастъпление на украинските сили в този район, където те имат упоритостта да отхвърлен руснаците отвъд р. Днепър.

РИА " Новости " заяви през вчерашния ден, базирайки се на свои източници, че командирът на основания в Крим съветски Черноморски флот Игор Осипов е бил отхвърлен от поста си. Ако информацията бъде доказана, то отстраняването на досегашния пълководец ще бъде най-знаковото уволняване на боен през съвсем шестте месеца, откогато Русия предприе нахлуването си в Украйна. През април Украйна порази с ракети " Нептун " флагмана на Черноморския флот, крайцера " Москва " - най-големия съветски боен транспортен съд, потънал за последните 40 години.

Корабите на този флот блокират украинските пристанища от началото на войната, поради което в продължение на месеци Украйна не можеше да изнася зърно. Това докара до опасения от международна продоволствена рецесия, поради което бе реализирано съглашение под егидата на Турция и Организация на обединените нации за възобновяване на износа на тази жизненоважна суровина. Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш дойде в град Лвов, в Западна Украйна, където през днешния ден ще се състои тристранна среща сред него, украинския президент Володимир Зеленски и турския президент Реджеп Тайип Ердоган, заяви Укринформ. След тези диалози шефът на международната организация ще замине за Одеса, където ще посети пристанището - едно от трите, употребявани за експорт на украинско зърно. Преди да се завърне в Ню Йорк, в почивните дни Гутериш ще бъде в Истанбул, където ще посети координационния център, основан за износа на зърно през Черно море.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР