Сериозни въпроси за дейността на МВР и Гранична полиция тегнат

...
Сериозни въпроси за дейността на МВР и Гранична полиция тегнат
Коментари Харесай

СКАНДАЛ: Автобусът-ковчег трябвало да бъде спрян от Гранична полиция, защото превозвал деца през нощта? Ще поеме ли Рашков отговорност?

Сериозни въпроси за активността на Министерство на вътрешните работи и " Гранична полиция " тегнат към нещастието на автомагистрала " Струма ", която се разигра тази нощ, научи ПИК. Запознати със Закона за автомобилните транспорти сигнализират пред медията ни, че рейсът ковчег е трябвало да бъде спрян на " Капитан Андреево " и да не се позволява да се движи измежду нощ на българска територия .

Според настоящото българско законодателство и Закона за автомобилните транспорти, член 23, инцидентните транспорти на и/или възпитаници се правят единствено в часовия диапазон сред 6,00 и 21,00 ч. с рейсове, за които има издадено уверение за категоризация по системата за интернационална подредба на рейсовете за туризъм на Международния съюз по авто превоз (IRU).
свързани новини60335преди 2 часа135993преди 5 часа
Припомняме, че в рейса ковчег е имало 12 и всички те са умряли, откакто рейсът катастрофира и се възпламени в региона на село Боснек.

В закона се споделя още, че профилираните, инцидентните и транспортите за лична сметка на и/или възпитаници се правят с рейсове, за които има издадено уверение за преминат спомагателен обзор за инспекция на оборудването им.

Според специалисти, откакто в рейса е имало повече от 10 малолетни, то има предпоставки да се смята, че той прави транспорт на деца и е трябвало да бъде неотложно спрян, откакто влиза на българска територия през " Капитан Андреево ". Рейсът ковчег е минал у нас към 21.15 часа през граничния пункт и в случай че се одобри хипотезата, че е правил транспорт на деца, то би трябвало " Гранична полиция " да го задържи на пункта до 06.00 часа сутринта.

Ако е позволена сходна неточност от представителите на " Гранична полиция ", то отговорността неотложно би трябвало да бъде поета от шефа им, основния секретар на Министерство на вътрешните работи и вътрешния министър Бойко Рашков, който би трябвало да отговори пред обществото за какво подчинени негови чиновници са разрешили да пътуват измежду нощ на българска територия със инцидентен транспорт, разясняват още специалисти пред медията ни.

Специалистите в транспортното законодателство обаче показват опасения, че до такива отговори от страна на властта няма да се стигне, защото законодателството ще бъде тълкувано по различен метод и няма да се одобри събитието, че рейсът ковчег е превозвал деца, защото те не са част от група, а са пътували независимо с родителите и роднините си.

До измененията в закона и възбраната да се транспортират в тъмните часове на деня се стигна след нещастието с български в Лим. Тогава през 2004 година рейс, цялостен с възпитаници от свищовски учебни заведения, пътува от Дубровник за България. По време на нощния преход сред Биело поле, Черна гора и Приеполе, Сърбия, рейсът, ръководен от лидера Илия Измирлиев, ненадейно напуща платното, спуска се надолу и пада в придошлите буйни води на река Лим. Вследствие на случая умират 12 почтени деца.

След нещастието в Лим законодателството е променено по този начин, че на българска територия да не пътуват със инцидентен транспорт през нощните часове. Последно законът е освежен през 2020 година, като и към днешна дата е в действие възбраната за пътешестване на със инцидентен транспорт в нощните часове.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР