За обвитата в мистерия и внезапна визита в САЩ на

...
За обвитата в мистерия и внезапна визита в САЩ на
Коментари Харесай

Депутатът от ГЕРБ Георг Георгиев пред ПИК: Визитата на Петков в САЩ изглежда като поредния напразен воаяж за ПР. На негово място бих се срамувал във Вашингтон, още повече че не го канят в Белия дом

За обгърнатата в тайнственост и неочаквана аудиенция в Съединени американски щати на премиера Кирил Петков, за догадките ще се изтъргува ли националният ни интерес и против какво, и по горещата тематика към натиска върху България за влизането на Северна Македония в Европейски Съюз, попитахме някогашния зам.-министър на външните работи и народен представител от ГЕРБ Георг Георгиев.

- Г-н Георгиев, по какъв начин ще коментирате непредвидената аудиенция на премиера Кирил Петков в Съединени американски щати, гадаем за същинските цели, какво се крие зад това ненадейно пътешестване зад Океана?

- Ние първо не знаем задачите, второ, за следващ път прави усещане, че Петков няма да има политически срещи, тъй като от прессъобщението на държавното управление се вижда, че той ще се среща с шефа на Световната банка. Виждаме, че не са посочени срещи в Белия дом, което е знаково. Мястото на енергийния министър в делегацията наподобява леко нелогично от позиция на обстоятелството, че не е оповестено какво тъкмо в областта на енергетиката ще бъде преговаряно.
свързани новини51296на 09.05.202272417на 09.05.2022
Цялата аудиенция наподобява като една поредна напразна разходка и евентуално ще стане по този начин, както когато се прибраха от Северна Македония - резултатите бяха имагинерни.

Тези интернационалните воаяжи на Кирил Петков не мисля, че вземат решение ситуацията на държавното управление по какъвто и да е метод. Те не вземат решение какъвто и да е стопански, финансов или фискален проблем, цените не престават да порастват, държавното управление продължава да не подхваща никакви ограничения, рецесията с енергетиката се задълбочава... Да, добре е, че в делегацията е енергийният министър, само че какво ще прави той там?!

- Допуска се, че ще се изтъргува преференциален за нас контракт със Съединени американски щати за сметка на приемането на Северна Македония в Европейски Съюз...

- Ако забелязвате, за всяко едно нещо, в което включваме държавното управление, включваме и думата " изтъргува ". Това, което държавното управление прави, е да търгува, за жалост, националния ни интерес. Нито знаем какви са съответните задължения, които Петков е поемал във връзка с Северна Македония, нито знаем какво в подмяна ние бихме получили. Аз не виждам да има каквато и да е цена на такова национално изменничество, в случай че министър председателят се съгласи да пуснем Северна Македония в Европейски Съюз. Ние не знаем обществено каквото и да е в каквато и да е област. Той отива без мандат на Народното събрание, нито на държавното управление. Каквото и да направи той, то би било с темперамент на нелегитимност.

Както споделих, смутен съм от неналичието на политически срещи. Министър-председателят няма да бъде признат в Белия дом, което е задоволително мощен сигнал за отношението към него.

- Не е ли тревожно, че в тази делегация липсва министърът на външните работи Теодора Генчовска? Все отново става дума за аудиенция в Съединени американски щати...

- Аз знам по какъв метод Петков би оправдал това - с протоколни съображения, които в тази ситуация биха били несъстоятелни, заради обстоятелството, че във Вашингтон биха могли да бъдат извършени много срещи, в това число и в Държавния департамент. Много от въпросите изискват работата и на министъра на външните работи.

Но, както наблюдавате, Генчовска е много низвергната от екипа на премиера Петков, тя не беше на редица срещи и интернационалните прояви. А и самата тя сподели, че е много неглижирана от кабинета на премиера, което значи, че Петков даже не осъзнава каква е значимостта на дипломацията сега, Фактът, че той не включва министъра на външните работи в такива значими визити, приказва за непознаване на материята. Ако не се неистина, зам.-министърът, който пътува с него, не е кариерен посланик.

- Какво въпреки всичко се гласи в Съединени американски щати съгласно вас?

- Когато не разполагаме с информация, а е пуснато прессъобщение, тогава можем да заключим, че има нещо под повърхността, за жалост, при подобен вид визити не трябва да се позволява единственото, което ги управлява, да е пиар. А досега насъбраният опит с министър-председателя показва тъкмо това. Той отива някъде, вършат се гръмки изявления и след това те са оказват безусловно неподплатени. Отново ще се върна на визитата на Петков в Северна Македония, тъй като тя е единствена, отвън протоколните му визити в Брюксел. Тогава се направи " великата " стъпка със самолетната линия, биха се тъпаните, само че нямаше никаква добавена стойност за България.

Ако се приготвя някаква преговорна рамка, вие си спомняте, по времето на ГЕРБ, когато у нас беше огромната делегация от Съединени американски щати при започване на 2019 година, само че тогава се сътвориха тематични работни групи, подписа се меморандум за съдействие, поеха се съответни задължения от двете страни. Така че, в случай че ще се договаря нещо сходно, е добре да се знае в кои сфери. А както виждам състава на тази делегация, аз не тая особени очаквания. Премиерът отива единствено с двама министри - на защитата и на енергетиката.

- Какво прави там министърът на защитата съгласно вас?

- Мога да предсказвам, че ще излезе известие за договорености и взаимно преференциални дейности сред държавните управления на България и Съединени американски щати - това е шаблонното.

- Вие въпреки всичко бихте могли да предположите какво тъкмо би могло да се случи.

- Това, което сигурно мога да кажа, е че сътрудниците от Съединени американски щати са доста прагматични - там нещата постоянно са открити и ясни, поемат се задължения и те би трябвало да бъдат спазени. Но присъщото за българското държавно управление сега е непоследователната му евро-атлантическа линия. Ние сме една от двете страни, които не подкрепят с военна помощ Украйна. Направихме едни доста комплицирани финтове, с цел да избегнем помощта с цената на оцеляване на обединението. Не виждам по какъв тъкмо честен метод може Петков да влезе в тези договаряния в Съединени американски щати, защото той отива там като не извършил уговорките ни към алианса и Европейски Съюз.

Той с какво отива в Съединени американски щати? Отива, с цел да каже: излъгахме ви неведнъж. Защото той сигурно е поемал задължения, които не може да извърши поради тясната примка на Българска социалистическа партия.

Така че, аз на негово място извънредно бих се срамувал от такива действия във Вашингтон, тъй като се случва на фона на апатия във външната ни политика и на фона на това, което вършат страните членки на Европейски Съюз и НАТО. Министър-председателят действително няма политически срещи, нито пък членовете на делегацията имат - не виждам нито среща със секретаря по защитата, нито среща със секретаря по енергетиката. Те с какво и с кого отиват да договарят тогава?

Да, прелестно е за срещата с шефа на международната банка - ние би трябвало да поддържаме връзка, само че те не могат да поемат задължения, от които има потребност в този момент България.

- Не стопира да се вихри и тематиката със Севена Македония. България е подложена на всекидневен напън. Докъде ще се стигне?

- Проблемът е, че там държавното управление още веднъж подходи със завоалиран звук, когато трябваше да се проведат основни диалози и да се каже какво България чака в прав текст, а не да се вършат самолетни линии и прочие Но въпреки всичко България е сложила ясни условия на Северна Македония и те са ясни на всички. Но, когато външният министър излезе и сподели, че министър председателят поема персонални задължения, без в тях да въвлича нито кабинета, нито парламентарното болшинство, нито Министерство на външните работи, тогава в съзнанието ни стартират да се прокрадват разнообразни мисли. Постоянно се приказва за напън, само че той е присъщ за тези, които знаят, че могат някъде да пробият. Защо подобен напън не беше упражняван върху нашата администрация, при ръководството на ГЕРБ? Защото бяха ясни изискванията, които бяхме сложили в тези договаряния. Когато не можеш да артикулираш теза, когато започнеш да се гънеш, е ясно, че тогава те натискат.

Българската политика в този момент е слаба и уязвима и не се сюрпризирам, в случай че министър председателят в действителност към този момент е договорил измяна на националния интерес, което, надълбоко се надявам, да не е по този начин.

- Възможно ли е самичък да направи това нещо?

- Напълно е допустимо, това напълно е в прерогативите на Министерски съвет и Министерство на външните работи. Тук не е належащо да се вършат приходи и в Народното събрание. Външната политика се води извънредно от кабинета. Така че той може да вземе решението изцяло независимо.

- Това би било пагубно. Болшинството от българите, меко казано, не утвърждават сходна стъпка.

- Категорично съм склонен, само че вие виждате, по какъв начин в този човек има един зле затулен авторитаризъм, по какъв начин споделяше предходната седмица с превозвачите, по какъв метод се отнесе с българския бизнес и по какъв метод се пробва да изкарва обществения си облик, когато знае, че камерите са наоколо.

Това значи, че в него има вътрешен ентусиазъм да се изявява и това би могло да резултира в самосиндикални дейности, в случай че тематиката не бъде подложена на спор и към нея не се построи консенсус. Темата е тази, която от десетилетия насам е първата, която сплотява българите.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР