Селското стопанство и строителството се свиватБВП прогноза за 2023 г.:

...
Селското стопанство и строителството се свиватБВП прогноза за 2023 г.:
Коментари Харесай

ОББ: Индустрията и услугите движат икономиката

Селското стопанство и строителството се свиват Брутният вътрешен продукт прогноза за 2023 година: растеж от 1.5% Инфлация прогноза за 2023 година: от 10.5% на 9.5% Централните банки пред все по-трудно балансиране сред запазването на финансовата непоклатимост и битката с инфлацията
Анализирайки динамичността на брутния вътрешен артикул (БВП) за 2022 година, на фона на спадаща, само че към момента висока инфлация, ОББ разяснява основни трендове и индикатори въз основа на наличните данни все още.

Анализаторите на банката регистрират, че съгласно данните на Национален статистически институт растежът на Брутният вътрешен продукт за 2022 година доближи 3.4%, което в сложните условия за Европейски Съюз и страната, бе без подозрение, един отличен резултат.
-->
От страна на търсенето растежът бе движен от потреблението (+5.2%) и арестуван от вложенията (-4.3%) и негативния чист износ (износ-внос).

„ На процедура двуцифрената инфлация през годината не потисна потреблението, което се подхранваше от солидния растеж на заплатите и кредитирането, както и от насъбраните обилни спестявания в стопанската система. От своя страна спадът при вложенията бе двойно по-нисък (-8.3% за 2021 г.), което подсказва, че стопанската система въпреки всичко се настройва към политическото безвремие в страната. Смущаващо обаче бе бързото повишаване на негативния чист износ, с 36.2% по-голям от този в миналата година ”, разяснява основният икономист на ОББ доктор Емил Калчев.

От страна на производството, растежът на Брутният вътрешен продукт през предходната година се движеше от интензивна динамичност на промишлеността (+14.4%) и умерено повишаване при услугите (+1.0%). На този декор селското стопанство и строителството се свиваха, надлежно, с -4.5% и -0.8%.



„ Въпреки слабия растеж на услугите, той стабилизира икономическата интензивност през годината, надлежно на размера на бранша: 61.1% от Брутният вътрешен продукт. Вярно е, че промишлеността значително повлия за високия напредък на стопанската система, само че въпреки всичко тя (с дял от 19.3%) бе три пъти по-малка. От своя страна, селското стопанство с 4.9% и строителството с 2.5% от Брутният вътрешен продукт не са в положение да задават посоката на стопанската система “, изясни Калчев.

Инфлацията в страната още веднъж понижа през февруари – от 14.1% към януари (хармонизирана) на 13.7% (спрямо февруари 2022 г.). Положително е и, че базисната инфлация (без храни и горива) също спада – от 13.8% през януари на 13.6% през февруари.

„ От една страна, в режим на валутен ръб няма опция за паричен надзор върху инфлацията, само че от друга, поради опита на някои източноевропейски страни отвън еврозоната, неналичието на независима парична политика е по-скоро преимущество. “, заключи доктор Калчев.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР