Секторът на информационните и комуникационните технологии, наричан още ICT сектор,

...
Секторът на информационните и комуникационните технологии, наричан още ICT сектор,
Коментари Харесай

Секторът на информационните и комуникационните технологии е ключов за растежа на българската икономика

Секторът на осведомителните и информационните технологии, именуван още ICT бранш, е измежду основните за растежа на българската стопанска система с помощта на високата добавена стойност, която носи. Въпреки това, България би трябвало да има различен проект при възможен отлив на задгранични вложения от него. Това съобщи Людмил Стойчев, ръководещ сътрудник в консултантско-аналитичната компания CBN Panoff, Stoycheff &Co пред Bloomberg и разясни, че е належащо пред страната да има съответни задания и цели в тази посока.

Развитието на бранша на осведомителните и информационните технологии е показателно. Пример за това е растежът на разноските за осигуровки на ИТ промишлеността - през 2011 година те са възлизали на 6% от тези на целия бизнес у нас, а през 2017 година този дял към този момент е бил 8.8%. "Относителният дял на работещите в промишлеността става все по-голям и за осигурителните фондове, и за нарастването на брутния вътрешен артикул през потреблението ", акцентира Стойчев. По думите му растежът на заплатите в бранша се дължи на растежа на продуктивността.

"Българските компании също се пробват да следват тази политика. Това е една от аргументите в България в ИТ промишлеността да се връщат и младежи от чужбина ", означи Стойчев и разясни, че в страната ни към този момент има много добра просвета на финансиране на стартъп компании. Според него доста интернационалните бизнес компании, измежду които американски и азиатски, както и такива от целия Европейски съюз, към този момент оглеждат средата у нас.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР