Министрите на външните работи на Естония, Латвия и Литва заявиха,

...
Министрите на външните работи на Естония, Латвия и Литва заявиха,
Коментари Харесай

Това е опасно! Балтийските външни министри обвиниха Русия в заглушаване на GPS сигналите

Министрите на външните работи на Естония, Латвия и Литва обявиха, че Русия заглушава GPS сигналите в региона на Балтийско море. Информацията е на написа FT. Според тях тази интервенция може да докара до самолетна злополука. Според обявата от предходната седмица два полета на Finnair, пътуващи от Хелзинки за естонския град Тарту, са били принудени да се върнат във Финландия. Те въобще не са могли безвредно да продължат пътя си.

Външните министри на Естония, Латвия и Литва обявиха, че Русия потиска GPS сигналите към Балтийско море, заяви Financial Times. Според тях сходна интервенция може да докара до самолетна злополука.

„ Ситуацията в района на Балтийско море наоколо до границите на Русия става прекомерно рискова, с цел да бъде подценявана “, съобщи пред FT външният министър на Литва Габриелиус Ландсбергис. „ Виждаме протичащото се с GPS като част от враждебните дейности на Русия и сигурно ще го обсъдим с нашите съдружници “, добави естонският външен министър Маргус Цахкна.

Експерти на FT обявиха, че през последните месеци десетки хиляди цивилен полети са били наранени от заглушаването на GPS. Освен това те означиха, че сривовете на GPS сигналите пречат и на корабите в Балтийско море. Според изданието на 25-ти и 26-ти април двата самолета на Finnair от Хелзинки до естонския град Тарту са били принудени да извърнат и да се върнат във Финландия. Причината е, че сривовете в GPS сигнала са им попречили да се придвижат безвредно до плануваната дестинация.

Високопоставен чиновник съобщи пред изданието, че съгласно една от версиите Русия се пробва да отбрани Калининград от възможни офанзиви на украински безпилотни самолети. Руската страна към момента не е коментирала репортажа на FT.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР