Сега, когато постепенно отстъпва в Европа и Северна Америка, светът,

...
Сега, когато постепенно отстъпва в Европа и Северна Америка, светът,
Коментари Харесай

Къде е най-добре да се срещнат Байдън и Путин?

Сега, когато последователно отстъпва в Европа и Северна Америка, светът, наподобява, се готви да се върне към геополитическата битка, която води през последните години. Това написа в собствен материал английският вестник The Independent, представен от организация " Фокус ".
От към две десетилетия, наподобява, че огромните сили са поели по път, водещ до борба. През 2002 година Съединените щати се отдръпнаха от Договора за противоракетна защита, а през 2019 година от Договора за унищожаване на ракетите със междинен и по-малък обхват, като и в двата случая обясняваха своите решения на нарушавания от страна на Русия. На собствен ред Русия за първи път приключи участието си в Договора за стандартните сили в Европа през 2007 година, а по-късно изцяло се отдръпна от него през 2015 година През 2014 година Москва нахлу в Украйна и по-късно последва образеца на Вашингтон, като се отдръпна от Договора за намерено небе.
 Русия включи единствено Съединени американски щати и Чехия в листата на неприятелските страни Русия включи единствено Съединени американски щати и Чехия в листата на неприятелските страни
Само Съединени американски щати и Чехия бяха включени в съветския лист на неприятелските страни. Той бе утвърден от държавното управление на Русия, съобщи ТАСС. " Од...
И трите суперсили - - харчат от ден на ден пари за военни потребности. От 2001 година насам бюджетите им за защита са се нараснали надлежно 1,6, 2,6 и 5 пъти.
Надпреварата във въоръжаването още веднъж навлезе в галактическото пространство, създадени са хиперзвукови ракетни системи, а китайският флот стана най-силният в Азия. И Москва, и Пекин интензивно поддържат режимите, които са техни клиенти, от непризнатите страни джуджета в Донбас и Абхазия до Венецуела, от Пакистан до Мианмар. В процеса на демократизация последва връщане обратно, като Беларус и Хонконг бяха най-видимите образци. Русия и Китай излязоха с откровени искания към прилежащите им територии в Източна Европа и Южнокитайско море.
Основното предизвикателство пред света в този момент е безнадеждната липса на доверие. Всички велики сили се държат по непредсказуем метод и всички са откровено уверени, че останалите са в скрит план против тях. Малко гаранции се одобряват на съществено. Глобалната политика последователно ще става все по-регионализирана и водачите в последна сметка ще се свързват съвсем извънредно с правилните си другари. 
Днес светът от ден на ден прилича годините на Студената война, когато водачите на западни страни и водачите на комунистически страни се срещат постоянно по сред си и интензивно си сътрудничат, до момента в който срещите на върха сред представители на Изтока и Запада бяха извънредно редки. 
В продължение на няколко месеца някои специалисти имаха вяра, че нещата могат да се трансформират - най-малко малко. Почти незабавно след встъпването си в служба като президент на Съединените щати Джо Байдън удължи с пет години периода на руско-американския контракт СТАРТ III, подписан през 2010 година от президентите Барак Обама и Дмитрий Медведев.
 В Афганистан: Американски войски незабавно напущат най-голямата си база В Афганистан: Американски войски незабавно напущат най-голямата си база
Американските войски напуснаха базата си в региона на военно летище в провинция Кандахар, което в миналото беше хазаин на най-голямото разп...
След замяна на остри реплики с президента Владимир Путин, Байдън изрази предпочитание за облекчение на напрежението с Русия и в този момент страните се приготвят за първата среща на върха на съветския и американския водачи от 2018 година насам. Очаква се водачите да се срещнат някъде в Европа при започване на лятото, най-вероятно след идната среща на върха на Г-7 в средата на юни в Корнуол. Точното място на срещата на съветския и американския водач обаче към момента е незнайно. 
Може би водачите на страните от Г-7 ще се срещнат с водачите на няколко страни от Азиатско-Тихоокеанския район, в това число президента на Южна Корея и министър-председателите на Индия и Австралия. Няма подозрение, че водачите на Г-7 са обезпокоени от събитията, свързани с Китай, и те също по този начин ще разискват предложение за евакуиране на американската войска от Афганистан. През идващите години центърът на геополитическия спор може да се измести на изток - и колкото по-скоро се реалокира, толкоз по-добре, защото това ще балансира ползите и стремежите на всички огромни сили. 
В момента търси самобитно „ неутрално “ местонахождение, което да подхожда както на американците, по този начин и на руснаците. За да се отдалечим от стандартите на срещите на върха Изток-Запад в жанр Студена война, обичайно провеждани в Женева, Виена и Хелзинки, може би е по-добре да изместим географския фокус на руско-американските срещи на върха. Едно от алегорично значимите места на актуалната геополитика е столицата на Казахстан Нур-Султан (бивша Астана), т.е. самото сърце на страната, която дълго време заявява своята многовекторна политика и към този момент потвърди своята ангажираност към нея.
Казахстан не е марионетка на Русия, макар участието си в ръководения от Москва Евразийски стопански съюз. Казахстан построи мощни връзки с Китай, който изпреварва Русия в съвсем всички области на икономическо съдействие. Политическият хайлайф на Казахстан ясно осъзнава мащабите на въздействието на Русия и Китай. Наскоро няколко съветски чиновници оповестиха искания за част от казахстанските територии, а съветският министър на външните работи трябваше да се извини за техните забележки. От друга страна, икономическото въздействие на Китай, произлизащо от самодейността „ Пояс и път “, продължава да нараства в Казахстан, оставяйки доста казахстанци загрижени за бъдещето на своята страна.
Въпреки това през миналите 30 години след разпадането на Съветския съюз, президентът Нурсултан Назарбаев съумя да построи съвременна казахстанска страна от страна, която в миналото е била съветска колония, а по-късно самостоятелна република в състава на Съюз на съветските социалистически републики. Назарбаев съумя да съживи историята си на триумф, като построи мощна постсъветска страна, макар че остана корав последовател както на постсъветската интеграция (както разгласи през 1992 г.), по този начин и на прозападния курс, който Казахстан следваше от доста години. Казахстан е член на такива трансатлантически и европейски организации като Организацията за сигурност и съдействие в Европа, на която той беше ръководител през 2010 година Казахстан е обвързван с Европа посредством доста стопански и финансови връзки. Сега тя е единствената постсъветска страна от Централна Азия, която изпраща повече от половината от износа си в Европейския съюз.
 Съединени американски щати са блокирали съвещанието на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации за Израел Съединени американски щати са блокирали съвещанието на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации за Израел
Заседанието на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, планувано за петък, за разискване на израелско-палестинското принуждение, няма да се организира. Тов...
Назарбаев също по този начин предложи концепцията за основаване на интернационална организация, предопределена да укрепи доверието сред страните и да насърчи тяхното съдействие, а през днешния ден Конференцията за взаимоотношение и ограничения за създаване на доверие в Азия е интернационален конгрес за поощряване на мира и стабилността. Работата на този конгрес стартира през 1999 година и в този момент той сплотява 27 страни, в това число Израел и Иран, които работят един до друг във форума и в неговите комитети. Подобно на други страни от Централна Азия, Казахстан обръща огромно внимание на проблемите на районната сигурност и може да се трансформира в незаместим съдружник на западните сили, откакто американските сили изоставен Афганистан, защото няма подозрение, че този район ще продължи да се нуждае от американска поддръжка в битката против тероризма и екстремизма. 
Казахстанските водачи - първо неговият първи президент Назарбаев, именуван в този момент Дън Сяопин на Централна Азия, водещ напредъка на страната си зад кулисите, както и актуалният й президент Касим-Жомарт Токаев, посланик от кариерата и някогашен външен министър - са опитни експерти по сключването на съглашения. Нур-Султан стана мястото на доста срещи и договаряния на високо ниво, като да вземем за пример първите срещи на високо ниво сред ирански дипломати и техните сътрудници, които в последна сметка доведоха до подписването на съглашение за иранската нуклеарна стратегия през 2015 година
Така нареченият " развой в Астана " докара съперничещи сирийски политически фракции на една и съща маса за договаряния в опит да се реализира спокойно решение на сирийската революция. Най-важният сигнал обаче може да бъде провеждането на решаваща среща на върха Путин-Байдън на място, покрай Русия и Китай. Това също ще изпрати явен сигнал, че има място в сърцето на Азия, където западните водачи се усещат уверени и удобно. Три казуса по едно и също време - възходящите имперски упоритости на Русия, световният напредък на Китай и заканите за сигурността, които произтичат от сърцето на мюсюлманския свят - могат да бъдат решени на едно място в постсъветската Централна Азия, място с огромно алегорично значение. 
Тъй като геополитическият център на тежестта се измества на изток, геополитиката на 21. век ще се разграничава от геополитиката на 20. век. Преди към 10 години Параг Хана, американски експерт по интернационалните връзки от индийски генезис, напълно вярно означи, че живеем в свят, в който салдото на силите сред великите сили зависи значително от политическите благосклонности на по-малките страни. Може би е време да намерим нови основни точки на международната карта, с цел да можем да продължим напред.
Темата продължава.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР