Седмица след скандалното изказване на бившия здравен министър д-р Таня

...
Седмица след скандалното изказване на бившия здравен министър д-р Таня
Коментари Харесай

И МУ София реагира срещу реплика на д-р Таня Андреева за ИСУЛ и Александровска |

Седмица след скандалното изявление на някогашния здравен министър доктор Таня Андреева във връзка със столични лечебни заведения, Медицинският университет в София е следващата конструкция, която реагира на думите ѝ.

Миналия вторник, 22 март, някогашният министър на опазването на здравето доктор Таня Андреева съобщи, че в случай че ИСУЛ и „ Александровска “ болница бъдат закрити, „ никой няма да разбере, че ги няма “ и че упоменатите лечебни заведения са на  " командно дишане ".

, в която дефинираха изявлението ѝ като " безогледно, несъответстващо и преднамерено " и обявиха, че опълчването на държавни против частни лечебни заведения не е от изгода за никого.

В мнението си през днешния ден от Медицинския университет дефинират изявлението ѝ като " погрешно, недопустимо и преднамерено " и акцентират, че доктор Андреева е " обществена фигура и работи прекомерно дълги години в бранша, с цел да си разрешава такова отношение към публичното здраве ".

Бихме желали да заявим ясно, че това не са лечебни заведения „ на командно дишане “, както ги дефинира доктор Андреева, а са значими болнични, консултативни, научни и просветителни центрове. Не можем да пренебрегнем обстоятелствата във връзка с болничната и доболнична помощ, които са от голяма важност за пациентите в народен мащаб: голям брой клиники, лаборатории и отделения, които са неповторими за страната и такива, които са с максимален потенциал и експертен запас в България; многопрофилни незабавни центрове, на които популацията разчита при положение на съществени катаклизми, каквато беше пандемията от COVID-19. незабавни центрове, които носят загуби, а не облаги на болничното заведение, заради което не са развити в множеството лечебни заведения, изключително в частните; единствена опция за лекуване за голям брой пациенти от цялата страна, с тежки болести, които изискват дълъг и безценен болничен престой, който те сами не могат да заплатят ", акцентират от МУ София.

От образователното заведение акцентират, че двете лечебни заведения са одобрени бази за образование на студенти и специализанти, припомняйки, че преподавателите, които ги образоват, с изключение на приети експерти, са ръководители на национални медицински научни сдружения, членове на експертни препоръки и комисии.

" УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “ и УМБАЛ „ Александровска “ са академични клинични бази от голямо значение за националната здравна система. А публичното здраве би трябвало да е главен приоритет на всяко здравно лице, каквото е и доктор Андреева. И това е неотменна част от полезностите, които ние поддържаме и на които учим нашите студенти ", показват в умозаключение от Медицинския университет в София.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР