Седемнадесет държави извън Европейския съюз са поканени на първата среща

...
Седемнадесет държави извън Европейския съюз са поканени на първата среща
Коментари Харесай

ЕС изпраща покани до 17 страни за създаване на по-широка европейска политическа общност

Седемнадесет страни отвън Европейския съюз са поканени на първата среща на новия европейски политически конгрес, която ще се организира в Чехия на 6 октомври, заяви през днешния ден формален представител на Европейски Съюз, представен от ДПА.

 

Албания, Армения, Азербайджан, Босна и Херцеговина, Грузия, Исландия, Косово, Лихтенщайн, Република Молдова, Черна гора, Северна Македония, Норвегия, Сърбия, Швейцария са поканени, сподели служителят на Европейски Съюз, както и Турция, Украйна и Англия.

 

Първите предложения до 27-те страни членки на Европейски Съюз за срещата в Прага ще бъдат изпратени на по-късен стадий, добави служителят на Европейски Съюз. Срещата се организира преди неофициалната среща на върха на водачите на Европейски Съюз.

Участниците ще обсъдят въпросите на сигурността, миграцията и изменението на климата, както и актуалната икономическа обстановка, само че не се плануват публични заявления или взаимни позиции, сподели източникът, цитира Българска телеграфна агенция.

 

Политическата среща, наречена Европейска политическа общественост, е концепция на френския президент Еманюел Макрон и има за цел да улесни по-тесния продан сред страните от Европейски Съюз и тези, които остават отвън блока, без значение дали по собствен избор, или тъй като сега не дават отговор на критериите за участие.

 

Макрон съобщи преди време, че се надява да я употребява за възстановяване на съдействието с сътрудниците на Европейски Съюз в Европа, визирайки Украйна, която наскоро получи формален статут на претендент за участие в Европейски Съюз, само че е малко евентуално да стане пълновръстен член на блока най-малко още едно десетилетие.

 

Критиците дефинираха форума като утешителна премия за тези, които не са съумели да се причислят към Европейски Съюз. Германският канцлер Олаф Шолц изрази наскоро поддръжка за Европейската политическа общественост, само че съобщи, че тя " не би трябвало да бъде опция на разширението на Европейски Съюз ".

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в !
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР