Министерството на финансите на САЩ разшири санкциите срещу руски компании,

...
Министерството на финансите на САЩ разшири санкциите срещу руски компании,
Коментари Харесай

Новите IT санкции на САЩ няма да засегнат обикновените руснаци

Министерството на финансите на Съединени американски щати разшири глобите против съветски компании, като забрани на американските компании да дават избрани ИТ услуги на съветски клиенти. Новите ограничавания включват облачни услуги, програмен продукт за планиране, решения за ръководство на бизнеса и ИТ съвещания, които ще влязат в действие на 12 септември 2024 година.

Американските управляващи обаче твърдят, че тези наказания няма да навредят на елементарните жители и няма да подкопаят гражданското общество в Русия. За да поддържат свободното придвижване на информация, Службата за надзор на задграничните активи на Министерството на финансите е издала два общи лиценза, които разрешават продължение на съдействието в избрани области на ИТ.

Първият лиценз резервира правото на американските компании да дават интернет основани известия, в това число незабавни известия, чат и е-поща, обществени мрежи, шерване на фотоси и видео, уеб сърфиране, блогове, платформи за съдействие, видеоконференции, електронни игри, платформи за електронно образование, автоматизиран превод, уеб карти, услуги за засвидетелствуване на потребителите, уеб хостинг и регистърни услуги. Вторият лиценз разрешава софтуерни актуализации за здравно съоръжение.

Тези лицензи значат, че всекидневието на руснаците няма да бъде съществено наранено. Те ще могат да продължат да употребяват интернет, да се записват в задгранични уеб сайтове, да употребяват е-поща и просветителни платформи, както и услуги за уебконференции. Новите наказания не засягат и работата на устройствата с Android и iOS.

Въпреки това, съветските компании, които употребяват задграничен програмен продукт, може да срещнат компликации. Новите наказания могат да повлияят на осъществяването на към този момент подписани контракти, в случай че задграничните реализатори са обвързани със възбраните. В този случай възобновяване на средствата ще зависи от това кой е направил поръчката: крайният консуматор или медиаторът. Руските съдилища рядко одобряват глобите като форсмажорно събитие.

Развитието на съветски аналози на задграничния програмен продукт продължава интензивно, само че пълноценни заместители на някои артикули към момента няма. Миграцията към нов програмен продукт е извънредно сложна задача. Например, през лятото на 2022 година 1C стартира да мигрира бизнес процесите на SAP към своята платформа. В региона на софтуера за автоматизирано планиране или CAD, най-големите снабдители са американската Autodesk и френската Dassault Systemes, и пълноценни съветски аналози на тези решения се чакат до 2030 година

Въпреки тези провокации, Русия продължава да работи върху самостоятелни ИТ решения, с цел да понижи зависимостта си от задгранични технологии и да обезпечи непоклатимост в изискванията на наказания.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР