Средствата за пенсии, похарчени през 2021 г. в целия Европейски

...
Средствата за пенсии, похарчени през 2021 г. в целия Европейски
Коментари Харесай

Страните от ЕС с най-голям обем на плащанията за пенсии спрямо техния БВП

Средствата за пенсии, изхарчени през 2021 година в целия Европейски съюз са общо над 1,88 трилиона евро. Тази голяма сума се равнява на 12,9% от брутния вътрешен артикул (БВП) на страните членки, заяви през вчерашния ден статистическата работа на Европейски Съюз.

Общата сума на заплащанията за пенсии се е нараснала с 2,8% по отношение на миналата година. Въпреки това, делът им по отношение на Брутният вътрешен продукт е намалял, защото през 2020 година е бил 13,6%.

Същевременно, в другите страни от Европейски Съюз общият годишен размер на сумата за пенсии по отношение на техния Брутният вътрешен продукт се разграничава значително, стигайки до 3 пъти по-висок условен дял сред страната с най-голям и най-нисък индикатор. А въпросната сума за пенсии зависи най-много от броя на пенсионерите по отношение на цялото население, какъв брой са високи пенсиите, както и от Брутният вътрешен продукт на съответната страна.

Страната в Европейски Съюз с най-голям условен дял на заплащанията за пенсии по отношение на Брутният вътрешен продукт през 2021 година е Гърция - там пенсиите съставляват 16,4% от Брутният вътрешен продукт. Следващите страни по този индикатор са: Италия (16,3%), Австрия (15%) и Франция (14,9%).

От друга страна, страните от Европейски Съюз с най-ниско съответствие на пенсионните заплащания по отношение на Брутният вътрешен продукт, са: Ирландия (4,5% от БВП), Малта (6,4%) и Унгария (7%), излиза наяве още от статистическите данни.

През 2021 година, 27,2% от цялото популацията на Европейски Съюз е получавало пенсия. За всеобщия тип пенсия - " за напреднала възраст ", са отишли съвсем 80% от целия размер на пенсионните заплащания, а за пенсиите " за неработоспособност " - близо 8%.
 Средствата за пенсии порастват, а броят на получателите им понижава - какъв брой е междинната пенсия
Средствата за пенсии порастват, а броят на получателите им понижава - какъв брой е междинната пенсия

Разчетите на НОИ
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР