Седем години след незаконното анексиране на Автономна република Крим и

...
Седем години след незаконното анексиране на Автономна република Крим и
Коментари Харесай

МВнР: България е твърдо ангажирана с политиката на непризнаване на незаконното анексиране на Крим

Седем години след противозаконното анексиране на Автономна република Крим и град Севастопол от Руската федерация Република България остава поредна в поддръжката си за суверенитета и териториалната целокупност на Украйна в интернационално приетите ѝ граници. Това се споделя в позиция на българското външно министерство, оповестена на уеб страницата на ведомството.

Разглеждаме този акт против суверенитета и териториалната целокупност на Украйна и дейностите за принудително консолидиране като нарушаване на интернационалното право със съществени отблясъци върху стабилността в необятния Черноморски район и интернационалната сигурност.

Особена угриженост будят построяването на Керченския мост и железопътна линия без единодушието на украинската страна, възходящата милитаризация на Кримския полуостров, смяната на демографската му конструкция и влошаващата се обстановка с правата на индивида. Призоваваме за обезпечаване на гладко прекосяване на всички кораби през Керченския пролив и безконтролен достъп до полуострова на всички интернационалните мониторингови механизми в региона на правата на индивида, акцентират от Министерство на външните работи.

Като страна членка на Европейския съюз България е твърдо ангажирана с използването на политиката на непризнаване на противозаконното анексиране на Крим. Приветстваме и поддържаме всички дипломатически старания ориентирани към възобновяване на суверенитета и териториалната целокупност на Украйна, в това число неотдавна инициираната от украинска страна Кримска платформа, гласи позицията.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР