Седем държави, сред които Германия, Нидерландия и Франция, поеха ангажимент

...
Седем държави, сред които Германия, Нидерландия и Франция, поеха ангажимент
Коментари Харесай

Седем европейски държави обещават енергийни системи без CO2 до 2035

Седем страни, измежду които Германия, Нидерландия и Франция, поеха ангажимент до 2035 година да изключат от електроенергийните си системи електроцентралите, отделящи излъчвания на CO2, оповестява Reuters.

Взети дружно, тези страни обезпечават съвсем половината от производството на електрическа енергия в Европейски Съюз - значително с помощта на приноса на Германия и Франция, двата най-големи производителя на електрическа енергия в Европа.

Целта e сложена от членовете Австрия, Белгия, Франция, Германия, Люксембург и Нидерландия и от Швейцария, която не е член на Европейски Съюз, само че се причислява към някои политики на Европейски Съюз в региона на климата.

В взаимно изказване страните показват, че съществуващите ограничения на Европейски Съюз в региона на климата евентуално ще насочат Европа към електроенергиен бранш съвсем без CO2 до 2040 година Те декларират също по този начин, че постигането на единодушие за по-бързи взаимни дейности ще им помогне да възнамеряват дружно инфраструктурата, с цел да са сигурни, че ще изградят задоволително мрежи и складове за сила, благодарение на които да интегрират огромни количества нисковъглеродна сила в мрежата и да я поддържат в придвижване през границите.

" Страните имат мощно взаимосвързана електроенергийна система и могат да се възползват от офшорния капацитет в някои области и от съхранението на сила в други ", декларира служебният министър на енергетиката на Нидерландия Роб Йеттен.

Като цяло през 2022 година Европейски Съюз е получил 41% от електрическата енергия си от възобновими източници, сочат данни на Европейската организация по околна среда.

Но интензивността на производството на електрическа енергия във връзка с излъчванията на CO2 варира доста в обособените страни.

Например Австрия към този момент получава повече от три четвърти от електрическата енергия си от възобновими източници, до момента в който Франция разчита на нуклеарна сила, която не отделя излъчвания на CO2, за към 70% от електрическата енергия си. В същото време Полша има най-интензивното произвеждане на електрическа енергия във връзка с излъчванията на CO2 от всички страни в Европейски Съюз заради високия дял на въглищата.

Според моделите на мозъчния концерн Ember до 2035 година цяла Европа би могла съвсем да декарбонизира енергийния си бранш, като в този интервал вятърната и слънчевата сила ще създават до 80% от електрическата енергия, а въглищата и газта ще бъдат значително отстранени. За задачата ще са нужни първични вложения в размер на 750 милиарда евро във възобновими източници и мрежи, само че до 2035 година страните ще спестят обилни средства спрямо актуалните проекти, с помощта на доста понижените разноски за изкопаеми горива, считат от Ember.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР