Седем български архитекти изследват връзката между българската архитектура и околната

...
Седем български архитекти изследват връзката между българската архитектура и околната
Коментари Харесай

Архитектурните образи на България пpeз втopaтa пoлoвинa нa ХХ вeĸ

Седем български архитекти изследват връзката сред българската архитектура и околната среда в двуезичната книга " Архитектурни облици. България през втората половина на 20-ти век ", т. 1, " Контекст ". Ценното издание е събрало в себе си гледните точки на откривателите за знакови архитектурни обекти. Целево е потърсена популяризация на рядко коментирани здания и структури, без да се претендира за пълнота на образците. 

Показаните в книгата здания и уреди дават отговор на световно възприетите признаци на стилистиката на Модерното придвижване като разумен и реформаторски метод към функционалността на постройките, приложението на материалите и употребяваните градивни и строителни нововъведения. В България обаче образът на модернизма и връзките му с околната среда се оказват носители на локална (регионална) специфичност, която блестящо се разкрива в проучваните форми и решения.



Разглежданите обекти включват детайлни описания и разбори от няколко типове урбанизирани територии като морски курорти (Слънчев бряг), приблизително огромни планински градове (Велико Търново и Враца), огромен град (Пловдив), както и обособени образци от разнообразни райони.

Книгата съдържа впечатляващ образен списък, достоверни фотоси, планови схеми и скици на изследваната архитектура.

Автори на книгата са архитектите дoц. Mapия Дaвчeвa, дoц. Cтeлa Taшeвa, дoц. Beлинa Πaнджapoвa, д-p Paдocвeтa Kиpoвa-Дeлчeвa, д-p Ивa Cтoянoвa, Πлaмeнa Гeopгиeвa, Hинa Toлeвa.

Проектът се реализира с финансовата поддръжка на НИНКН и Камарата на архитектите в България.

В " Артефир " гостуват част от създателите на книгата – доцент доктор арх. Велина Панджарова и арх. Пламена Георгиева. Чуйте повече от звуковия файл.

Снимки – персонален архив
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР