Сечта в държавните гори се извършва основно от частни фирми,

...
Сечта в държавните гори се извършва основно от частни фирми,
Коментари Харесай

Валентин Чамбов: Сечта в държавните гори се извършва основно от частни фирми

Сечта в държавните гори се прави главно от частни компании, доста дребен размер се добива от служащите в горското стопанство. Това съобщи пред Българска национална телевизия заместник-министърът на земеделието Валентин Чамбов.

" Предходните години цената на изсечен кубик беше към 25-30 лева, само че откакто видяхме при започване на годината, че има проблем със задоволяването на популацията завишихме цената на към 40 лева, с цел да може въпреки всичко някой да свърши тази работа.

Вероятно през идващите месеци ще се наложи ново нарастване на тези хонорари, тъй като министерството може да предприеме нова процедура - добиването до склад да се реализира от частни компании, а по-късно продажбата да се проведена от държавните стопанства.

" Ще плащаме на частника повече, само че да ни изведе до краткотрайния скад, след което горското стопанство да се разпорежда с тази суровина ", разяснява министърът

По мотив спекулата с цените на дървата Чамбов съобщи, че в държавните хранилища няма съществено нарастване, само че компаниите, закупили на спортни търгове продават на цена, която те дефинират, тъй като България е пазарна стопанска система и страната няма по какъв начин да им наложи да продават на по-ниски цени.

" За да понижим спекулата, продаваме на цени, които да са ориентир за компаниите. Миналата година сме извадили 900 000 пространствени кубически метра на пазара, таи година ще извадим към милион и 300 хиляди. И отново не стигат, тъй като много хора минаха от газ, електричество и пелети към дървесина. това натиска този сегмент на пазара у нас ", изясни зам.-министърът

Българските жители изгарят към 5-6 милиона кубически пространствени метра и страната може да обезпечи към 1/5 от тях. Останалите количества а от частни и общински гори, закупени от компании.

" Хората, които са платили цени на горско стопанство, ще получат дървата си на тези цени, даже да има известно закъснение. По отношение на тези, които са се доверили на частни търговци - там не мога oа приказвам нито за периоди, нито за цени ", сподели той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР