Счита се, че централните банки на някои от най-големите икономики

...
Счита се, че централните банки на някои от най-големите икономики
Коментари Харесай

Лихвените проценти достигат възможния максимум, а инфлацията остава проблем

Счита се, че централните банки на някои от най-големите стопански системи в света към този момент са достигнали или са на прага на постигане на най-високото равнище на лихвените проценти, написа в собствен разбор CNBC и напомня:    “Миналата седмица Европейската централна банка алармира, че съгласно нейния Управителен съвет лихвените проценти може би са достигнали тази граница. След дълготрайно разискване на обновените си прогнози за инфлацията и икономическия напредък и какво би трябвало да значат те за паричната политика, ЕЦБ увеличи главния си лихвен % до рекордно високите 4%. Макар че съпътстващото я изказване никога не изключва изцяло по-нататъшен растеж, в него се споделя, че ставките са на нива, които, в случай че " се поддържат задоволително дълго време, ще допринесат значително за своевременното връщане на инфлацията към целевото ниво ".    Краткосрочните вероятности за инфлацията остават мрачни и ще обиден съществено семействата. Макроикономическите прогнози на чиновниците на ЕЦБ за еврозоната плануват междинна инфлация от 5,6% през тази година (при предходна прогноза от 5,4%) и 3,2% през идната година (при предходна прогноза от 3%).    Но прогнозата за 2025 година - един от най-внимателно следените индикатори, измерващ средносрочните вероятности, е намалена от 2,2% на 2,1%.    Сега полемиките ще се насочат към това какъв брой дълго лихвите ще се задържат на настоящето равнище, подчертават икономисти.    

Анализаторите на Deutsche Bank да вземем за пример декларират, че не виждат понижения преди септември 2024 година, което допуска 12-месечна пауза на равнище от 4%. 
Предизвикателствата пред тази политика обаче остават, като едно от тях е вероятността за доста по-високи цени на петрола. Фючърсите върху суровия нефт наскоро се покачиха до 10-месечен връх, което би могло да се отрази на разноските за артикули и на инфлационните упования както в Европа, по този начин и в Съединени американски щати, показва още медията.    Рафаел Туин, началник на отдел " Стратегии на финансовите пазари " в Tikehau Capital, разяснява, че макар консенсуса към края на цикъла на повишение на инфлацията от страна на ЕЦБ " остава вероятен различен и по-малко оптимистичен сюжет: инфлацията да остане изненадващо мощна и устойчива и да се окаже структурна ".    " Неотдавнашните дезинфлационни фактори (цените на стоките и суровините) наподобява се изчерпват. Съществува риск при липса на по-убедителна наклонност към намаление на цените ЕЦБ да сметне борбата си с инфлацията за незавършена, като на хоризонта се обрисува риск от по-нататъшни покачвания на лихвените проценти ", изяснява Туин. " В това отношение развиването на макроикономическите данни през идващите седмици ще бъде решаващо. "    Федерален резерв    Председателят на Фед Джером Пауъл дава ясно да се разбере предишния месец, че по-нататъшни покачвания остават на дневен ред, като централната банка на Съединени американски щати е надълбоко загрижена за това, че инфлацията може да получи ново ускоряване, в случай че финансовите условия се облекчат.    В прогнозата си от юни, която евентуално ще бъде преразгледана в актуализацията тази седмица, Фед не вижда опция инфлацията да доближи 2,1% до 2025 г.    Месечните данни демонстрират продължаващ напън върху цените. През август показателят на потребителските цени се покачва с най-бързия си месечен ритъм за тази година, основно под въздействие на цените на силата, и възлиза на 3,7% на годишна база. Базисната инфлация пък е 0,3% на месечна база и 4,3% на годишна база, до момента в който инфлацията на цените на равнище производител демонстрира най-големия месечен растеж от юни 2022 година насам.   

Пазарите обаче са съвсем сигурни, че Федералният запас на Съединени американски щати ще задържи лихвените проценти постоянни през септември, и са разграничени по въпроса дали ще има още едно покачване през тази година. В анкета на Reuters измежду икономисти 20% чакат най-малко още едно покачване. 
" Предвид относително мощните стопански данни и лепкавата инфлация Фед ще резервира ястребовата си настройка ", считат икономистите от J. Safra Sarasin.    Пазарите не престават да чакат понижаване на лихвите на Фед през идната година, въпреки че съгласно някои това може да се окаже прибързано. В същата анкета на Reuters 28 икономисти чакат първото понижение да пристигна през първото тримесечие на идната година, до момента в който 33-ма - през второто.   Английската централна банка (BoA)    Очакванията за Английската централна банка са за едно последно покачване през септември, защото тя записва инфлация от 6,8%, с признаци за напрежение в стопанската система и възобновени диалози за " лека криза ".    В отчета си от август Комитетът по парична политика декларира, че чака инфлацията да доближи 5% до края на годината, да намалее на половина до края на идната година и да доближи целевата си стойност от 2% при започване на 2025 г.     " Банката към този момент не се намира в ясно пространство, в което повишението на лихвените проценти е недвусмислено належащо ", изяснява Маркъс Брукс, основен капиталов шеф в Quilter Investors, акцентирайки слабите данни за брутния вътрешен артикул за юли.    Анализаторите на BNP Paribas пък декларират, че чакат дефинитивно " миролюбиво покачване " през септември, защото растежът на заплатите и инфлационният напън се съчетават със намаляване на индикаторите за интензивността.   

Данните за растежа на заплатите във Англия за интервала май-юли се задържат на 7,8%, запазвайки рекордно високото си ниво, само че се появяват и признаци за изстудяване на пазара на труда, като за същия интервал безработицата е повишена с 0,5 процентни пункта. 
Пазарът на ипотечни заеми е друга слаба област, като през трите месеца до юни просрочените заплащания доближават седемгодишен връх.    Джеймс Смит, икономист за развитите пазари в ING, отбелязва, че упованията за растеж на цените и на заплатите понижават, като в това време все по-малко компании оповестяват, че се борят за намиране на личен състав.    " Възможно е покачване през ноември, само че в случай че приемем, че сме прави за посоката на потока от данни и въз основа на последните мнения на BoE, считаме, че въпреки всичко е по-вероятно да има пауза на тази среща ", планува Смит.   . 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР