Съвременният човек Хомо сапиенс сапиенс произхожда от Южна Африка -

...
Съвременният човек Хомо сапиенс сапиенс произхожда от Южна Африка -
Коментари Харесай

Съвременният Хомо сапиенс сапиенс бил южноафриканец

Съвременният човек Хомо сапиенс сапиенс произлиза от Южна Африка - от регион в северната част на Ботсвана, разкриха ученисъобщи Агенция Франс Прес, представени от БГНЕС.

Там общият ни предходник е живял преди 200 000 години, преди да мигрира 70 000 години по-късно, пишат експертите в сп. " Нейчър ".

Връщайки се към корените на генетичното ни дърво, те са открили " родината на предците " на Хомо сапиенс сапиенс.

" Отдавна знаем, че актуалният човек се е появил в Африка преди към 200 000 години. Но до момента не знаехме, къде тъкмо " - сподели на конференция ръководителят на проучването Ванеса Хейс.

Учените са употребявали методите на генетичната генеалогия, които дават опция да бъдат проследени моделите на миграциите. Те са анализирали 200 митохондриални генома - генетични маркери по майчина линия, взети от популации, живеещи в наши дни в Намибия и РЮА - район, считан от дълго време за една от люлките на човечеството.

ДНК проучванията са разкрили съществуването на най-древната генетична майчина линия, наричана " L0 ", която към момента участва в популациите. След това те са изследвали географското й разпространяване.

Сравнявайки геномите, експертите са съумели да изолират общ предходник - коизан, чиито представители има и в наши дни. Според тях всички хора, живеещи в Африка и отвън нея, са негови наследници.

Районът е огромен колкото Нова Зеландия, ситуиран е южно от р. Замбези, която извира от настояща Намибия, пресича Северна Ботсвана и стига до Зимбабве. Сега той е необитаем - Калахари, само че в миналото е бил с обилна растителност, с огромно езеро, което е изчезнало.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР