Съвременните луксозни автомобили предлагат какво ли не на своите собственици.

...
Съвременните луксозни автомобили предлагат какво ли не на своите собственици.
Коментари Харесай

И собствениците на частен самолет ще завидят на този автомобил

Съвременните първокласни коли оферират какво ли не на своите притежатели. Задръстени са със всевъзможни екстри, които да задоволят потребности, а и безусловно прищявки, по време на пътуването. По принцип обаче съвсем всеки автомобил, без значение от класа, е основан по този начин, че да провокира най-големи страсти у водача. И надлежно прекомерно малко са тези, в които тези страсти ги има 100% и за пасажерите. Но Volvo XC90 Excellence е тъкмо такава кола – основана да задоволи всеки каприз на пасажера, че даже и повече от тези на водача. Тествал съм доста коли, в това число и от най-луксозните, само че тази е измежду единиците, в които ми се искаше да бъда не зад кормилото, а на задните седалки. Не, че начело имам забележки, само че просто на втория ред възприятието е все едно си в частния си аероплан, а може би и малко по-силно.

Никого няма да изненадам, в случай че кажа, че луксът не е нещо неприсъщо за Volvo. Но в съответния случай той безусловно прелива. Индивидуалните суперанатомични и ергономични седалки с фина кожена тапицерия Напа са може би най-малкото, с което може да ви впечатли този автомобил. Тук е мястото да отбележа, че на втория ред те не са 3, а 2. Но тук въпреки всичко не приказваме за някакъв общоприет огромен фамилен SUV, а за кола, основана най-малко за предприемачи (не какви да е, а от най-сериозните), а даже и за по-горно равнище особи. Освен, че всеки от двамата пасажери откъм гърба може да се наслаждения на своята лична комфортна седалка, може да се възползва от всички функционалности на предните – нещо извънредно рядко срещано в колите. Да, тук пътническата задна седалка и облегалката й могат да се нагласяват в 6 направления. Едва ли има потребност да загатвам, че функционалностите се командват с бутон и няма никакви ръчки и други сходни. Освен това пасажерът може да настройки в най-удобната за него позиция на лумбалната и страничните опори, да придвижи тъкмо по отношение на коленете си удължението на седалката. На пода пък имаме регулируема опора за краката, която още веднъж може да се сложи в най-удобната за съответния човек позиция. Да не забравим масажната функционалност на седалките. За всяка има и такава, също така креслата са и вентилирани и VIP пасажерите могат да настроят мечтаната от тях температура без значение един от различен.

 2019540 Изброеното дотук е единствено дребна част от екстрите и функционалностите, които ще създадат всяко едно пътешестване със суперпремиалното Volvo XC90 Excellence ужасно. За да се усещат пасажерите откъм гърба още по-удобно, сред двете седалки има в действителност голям подлакътник, естествено кожен, на който да облегнат своята ръка. Рискът да се получи досег сред двамата е съвсем най-малък, защото подлакътникът е доста необятен. Освен това се отваря и вътре има място за движимости. Може би обратно на логиката в множеството коли, даже първокласните, в него мястото е даже по-голямо от това в подлакътника сред предните седалки. Освен това е и осветлен от вътрешната страна. Точно пред него пък идват към този момент напряко невероятните неща. С едно натискате от конзолата изскача 4.5-инчов TFT екран. От който се управляват климатизацията на седалките, както и режимите за масаж. Мноооого първокласно. Но още по-сериозно такова възприятие провокират двете поставки за чаши, намиращи се тъкмо пред екрана. Между другото те могат да се употребяват гладко даже и когато дисплеят не е спретнат в конзолата. За което си има и съответна причина – посредством екрана се ръководи освен климатизацията и масажните функционалности на седалките, само че и температурата, на която желаеме да остане питието в чашите в поставките. Да, те могат да охлаждат или затоплят, тъй че пасажерът да може да му се наслаждения колкото си желае дълго при съвършената за усета му температура. Дали ще пие чай, кафе, уиски, сок или каквото и да желае, то ще бъде напълно по негов усет. Но тъй като това е Volvo XC90 Excellence, въпросните поставки не са какви да е, а кристални. А с тях вървят (в комплект със самия автомобил) и две чаши от шведски кристал Orrefors.

Точно пред поставките имаме и отварящо се гнездо за бутилка. То също разполага с функционалност за притопляне или изстудяване. И като заговорихме за напитки, този автомобил има и ледник. Да, въпреки да звучи малко необикновено, по този начин е. И не става дума за хладилна жабка, а за същински ледник. Той е ситуиран зад подлакътника сред двете задни седалки. Обемът му е даже по-голям от този на общоприетите минибарове в хотелските стаи, тъй че място има за много разнообразни бутилки, пакети с храна или изобщо каквото си пожелаят да имат разполагаем пасажерите в колата. За да няма неприятно чувство от подрънкване на бутилки по време на път, за тях има и специфични гнезда, които да ги държат неподвижни до момента в който се охлаждат.

Точно пред упоменатата нагоре единична подложка за бутилки пък намираме още един 4.5-инчов TFT екран. Неговата функционалност е командването на климатичната апаратура на задните места. Може да се каже, че той един тип е вграден над двата централни въздуховода. Предвид премиум класа обаче такива има и в колоните на вратите, с цел да бъде климатизацията оптимално удобна за пасажерите откъм гърба.

 2019535 Абсолютно наложително е да споменем, че всичко на и към втория ред седалки е или тапицирано с премиална кожа или има обшивка от естествено дърво. Последното намираме най-много по вратата на хладилника, сред подлакътника и централните въздуховоди (там, където са поставките за чаши и бутилка), както и в горната част на вратите. Долната там е с кожена тапицерия, а най-долу, където са джобовете (които имат гнезда за 2 бутилки към 0.5 литра) облицовката е от пластмаса – естествено не елементарна.

Единственото друго място, където още веднъж има пластмаса, е в гърба на подглавниците на предните седалки. Където имаме гнезда за съществени по величина таблети. Те могат да се употребяват за гледане на филми, клипове, както и за биснес каузи и действително всичко, което може да се свърши в придвижване като офис работа. В упоменатото към този момент пространство за багаж под подлакътника са поставени един AUX, два USB входа, както и по един 12-волтов и 230-волтов контакт. За да може човек освен да прочете информацията от какъвто и да било външен притежател, само че и да зареди телефон, таблет, преносим компютър и така нататък От двете страни на централната подпора, откъм краката пък има две доста функционални гнезда-джобове, в които умерено може да влезе и значителен таблет или пък по-малък преносим компютър. Естествено те са тапицирани, с цел да няма по-късно драскотини по устройството. По-големи джобове, които биха събрали и огромен преносим компютър, има в гърбовете на облегалките на предните седалки.

Когато пасажерът има потребност от портативния си компютър, не е належащо, както по принцип се случва, да употребява за масичка краката си. Във Volvo XC90 Excellence има планувани такива. Те са сгъваеми, по принцип стоят прибрани от двете страни на подлакътника, а когато са нужни, се изваждат и разгъват елементарно. Едва ли е нужно да загатвам, че и те са тапицирани с кожа. И че могат да се употребяват освен за работа с компютър, само че и за всичко останало, за което пасажерът има потребност от масичка. Освен това никой няма да ви накара да ги прибирате, както вършат стюардесите при политане и кацане. Нали помните аналогията на този автомобил с частния аероплан? За разлика от него обаче тук имаме и транспарантен покрив, който да добави идилията. За да не се усещат пасажерите откъм гърба като в елементарен SUV, сред над главите им и багажното поделение има и транспарантна бариера. Така че хем да са изцяло отделени от него, хем това да не се прави с мрежа или решетка, както е при останалите сходни коли.

 2019536 Подобни асоциации могат да изникнат в съзнанието и когато приказваме от позиция на водача. И до момента в който от задния ред седалки можем да съпоставяме по-скоро откъм комфорта на бизнес класата или напряко частния самолет, то начело към този момент асоциациите пораждат във връзка с пилотската кабина. Да, в избрани моменти водачът в действителност може да се почувства като водач на аероплан. Почти всички към него е цифрово. А и самите уреди и екрани в действителност наподобяват тези в пилотските кабини. Като да вземем за пример напълно цифровизираното арматурно табло, чиято функционалност тук извършва още веднъж огромен екран - 12.3-инчов. При общоприетата му конфигурация (опциите са няколко) то имитира класическо механично със скоростомер и оборотомер, а в средата сред тях се сменят разнообразни данни, според от избора на лидера. Ако, да вземем за пример, е присъединил навигацията, там се появява много огромна карта с маршрута и идните отклонения, тъй че водачът няма никаква потребност да отклонява погледа си към екрана на централната подпора, с цел да наблюдава бъдещите направления, които би трябвало да следва към крайната дестинация. Естествено на арматурното табло се пресъздава и куп друга информация за пътя и автомобила като да вземем за пример кратковременен разход на гориво, оставащи километри с наличното, също по този начин последното ограничаване на скоростта от " видяния " от камерата на колата знак, външната температура, предавката, в случай че лидерът е избрал полуавтоматичната алтернатива самичък да сменя скоростите и така нататък Естествено там излизат и предизвестията, като да вземем за пример за превишена скорост, недобре затворена врата, непоставен защитен колан, несъзнателно овакантяване на лента и други

Има обаче едно само че. Понеже Volvo XC90 Excellence въпреки всичко е плъгин хибрид, тук оборотомерът е малко по-различен от класическия и дава малко по-друга информация. Стандартно колата потегля, употребявайки единствено електрическия си мотор (стига водачът да не е натиснал педала на газта до долу). Поради тази причина стрелката, която би трябвало да демонстрира оборотите, стартира да се " надига " от бранш, показващ какъв брой екологично се кара в съответния миг автомобила и какъв брой близо е до активирането и на бензиновия мотор. Колкото по-към края на бранша отива тази стрелка, толкоз по-близо е моментът. С леко разпределяне на газта (съответно понижаване на бързината на ускоряване на автомобила) тази стрелка може да стартира да се връща и назад.

 2019518 В градски условия е изцяло допустимо тази кола да се кара напълно на ток, най-малко до момента в който има задоволително в батерията. Дори в действителна конюнктура това е постижимо. Стига водачът да кара умерено, а да не се прави на играч със своето Volvo XC90 Excellence. Което дава опция и за последното. С общата си мощ от 407 к.с. и въртящ миг от 400 Нм този автомобил може да бъде извънредно чевръст, нищо, че е голям и единствено личното му тегло е 2319 година Ускорението от 0 до 100 км/ч се реализира единствено за 5.6 секунди, което си е впечатляващ индикатор даже и за доста от актуалните спортни коли.

XC90 Excellence е цялостно с нововъведения и както към този момент споменахме прилика със аероплан може да се направи по доста индикатори. Летящите машини от десетилетия имат автопилоти, които напълно поемат ръководството на полета. Една от най-впечатляващите благоприятни условия на това Volvo е полуавтономното придвижване, на което автомобилът е кадърен. Почти като аероплан във въздуха е. А и полуавтономно дори в тази ситуация е меко казано. Такова щеше да е, в случай че си говорехме за типичен темпомат, който поддържа скоростта, до момента в който задачата на водача в същото време се изчерпва със следенето на пътната конюнктура и боравенето с кормилото. Да, но не. За последното грижа още веднъж има автомобилът и системите му. С натискането на един бутон колата към този момент сама следи лентата за придвижване и трафикът към себе си. Така водачът умерено може освен да вдигне крайници от педала на газта, само че и ръцете от кормилото. И с учудване да откри, че той се движи самичък и автомобилът, без значение от водача, поправя позицията си в лентата, в която се движи, даже и по шосето да следва завой.

Паралелно самият темпомат е деен, следи и обстановката начело. Така, когато колата пред нас понижи или набие спирачки, нашето Volvo прави същото. Когато предният автомобил още веднъж стартира да форсира, не е належащо да се намесваме и нашата кола отново възвръща заложената й по-рано скорост за придвижване. Комплексно видяно системите и асистентите за полуавтономно шофиране са прелестни и в действителност доста потребни при дълъг път. Най-малкото, тъй като ще облекчат водача, надлежно той няма да се уморява толкоз, колкото при неналичието им.

 2019558 Но да се върнем на дизайна. Доста впечатляваща и сякаш от бъдещето е централната подпора. Това не е първият модел на Volvo от последните генерации, в който дизайнерите от Гьотеборг са решили радикално да трансформират тази част от интериора по отношение на класиката, с която сме привикнали. Та по този начин централната подпора е вместо да е онази плоската, леко наклонена напред, с кръглите контролери, към този момент съвсем напълно е отвесно ситуиран огромен 9-инчов капацитивен екран, от който се командва инфоразвлекателната система, климатизацията, настройките на автомобила и така нататък Запазени са обаче присъщите за Volvo отвесни въздуховоди, които обгръщат съвсем от горе до долу екрана. А бутони по централната подпора съвсем липсват. Наличните пък са ситуирани тъкмо под него в една линия и в общ панел, като в средата се откроява този за увеличение и понижаване на звука на аудио системата.

Друго доста особено за дизайнерските решения е това с бутона за запалване и гасене на мотора. Освен, че той не се натиска, а се завърта надясно, е извънредно моден поради кристалната си обшивка. Точно зад него се намира още веднъж бистър скрол, посредством който се избира режима на придвижване на автомобила. Най-впечатляващото нещо пък се намира няколко сантиметра пред бутона за запалване и това е ювелирната дръжка на скоростния лост. Тя е направена от шведски кристал Orrefors (гравирана със съответното лого) и в действителност е нещо доста впечатляващо откъм дизайн и възприятие за разкош и характерност. Иначе, както и откъм гърба, цялото пространство към предните седалки е облицовано с кожа или естествено дърво. Заради което ситуацията е съвсем толкоз уютна, колкото и откъм гърба. Но въпреки всичко не преставам да съм на мнението, че Volvo XC90 Excellence е един от доста дребното коли, в които е за предпочитане да се возиш откъм гърба, вместо начело. Въпреки че и предните седалки са тъкмо толкоз впечатляващи, комфортни, удобни, климатизирани и с всички функционалности на задните.

Много приятното възприятие да пътуваш с този автомобил се реализира и с помощта на въздушното окачване. До огромна степен с помощта на него са вероятни и 5-те режима на придвижване на автомобила – икономичният и екологичен Pure, ежедневният и още по-икономичен поради потреблението на електродвигателя Hybrid, спортният Power, предопределеният за неприятни пътни и метеорологични условия AWD и Off Road при тотална липса на път. Pure е допустимо най-икономичният, само че в същото време и допустимо най-мудният режим за този огромен автомобил. При него колата се движи само на ток и се " бута " от задната ос, върху която е инсталиран. Мощността му е 87 к.с., има въртящ миг от 240 Нм, и по индустриални данни би трябвало с цялостна батерия да се изминат 43 км. Предвид това, че в такова положение колата не е способна на кой знае какви динамични достижения, този режим е подобаващ за градско каране. При такова не ви би трябвало огромно ускоряване и надлежно мощ. Без доста внезапно ускорение и навременно разпределяне на газта, когато наближаваме идващия светофар, в случай че не 43, то най-малко 30-35 км пробег, съгласно мен, са изцяло вероятни. Но би трябвало да отбележим и че когато колата се движи по инерция, рекуперира сила в батерията. Така че при избрани съвършени условия без доста прекъсвания по светофарите тези 43 км може и да не са напълно единствено на книга.

 2019552 При режимът Hybrid, както към този момент споменахме, колата по принцип потегля и върви на ток, с изключение на в случаите, когато се натисне повече газта. Тогава се включва и бензиновият мотор. Но при всяко връщане на газта той още веднъж се изключва. В градски условия, в случай че няма доста сила в батерията или пък на водача не му се кара с нулеви нездравословни излъчвания, даже и при този режим може да се реализира впечатляващ разход от 3-4 литра на 100 км. Но отново споделям, без да се настава кой знае какъв брой газта. За извънградското Hybrid също е подобаващ, защото тогава електромоторът доста оказва помощ на бензиновия да форсира по-бързо или пък са поддържа набраната към този момент скорост, само че с доста по-малко гориво. Тогава разход от 3-4 литра, изключително по автомагистрала, няма по какъв начин да се получат. Но примерно 5-6 са изцяло вероятни при обикновено, нито доста икономично, нито доста спортно каране. Което си е страховит резултат за кола с маса от над 2.3 тона. При крепко каране обаче се подгответе за една десетка на 100 или към нея.

Логично AWD е предопределен за по - тежки условия на пътя, когато метеорологичните условия са неприятни и още едно предаване по никакъв начин няма да е ненужно. Тогава и 4-те колела стават задвижващи, само че се трансформират и настройките на окачването. Спокойно може да се употребява и за придвижване по кален, пясъчен или какъвто и да е черен път.

Макар да не съм пробвал в кой знае какъв брой тежки условия какво може тази кола на офроуд, съм уверен, че може, когато е в режим Off Road. Особено откакто ми се е случвало да " притеснявам " в такива условия други модели на шведите – няма да се изложат с този, я. Но с до 27-те сантиметра пътен луфт и 24-те насмалко градуса челен и заден заход е ясно, че колата може да преодолее съществени трудности и неравности на местата, където асфалтът е цялостен мираж.

Power пък е режимът за спортно шофиране (ти да видиш). При него се трансформират настройките на моторите, кормилната уредба, въздушното окачване и купето слиза по-надолу към пътя (обратното на това, което прави при Off Road). Тогава към този момент водачът може да се наслаждения на цялостния потенциал на тези 407 хибридни кончета и упоменатото към този момент ускоряване от 0 до 100 за впечатляващите 5.6 секунди. Който и режим да бъде определен обаче возията в действителност е доста приятна (макар и доста различна).

За системи за сигурност и асистенти в автомобил Volvo допускам, че е изцяло ненужно да се приказва. Шведите са пионери при 90% от залаганите в актуалните коли технологии за сигурност. Естествено и тук ги има и са повече от един куп. А и да не забравяме, че си приказваме за кола модел 2017 година Т.е. Само 3 години преди заветната 2020-та. За която от Гьотеборг дадоха обещание и прецизно съблюдават обещанието, че към този момент ще вършат коли (независимо кой модел и модификация), в които няма да има нито един умрял или съществено потърпевш при злополука водач или пасажер. А и цената на Volvo XC90 Excellence е такава, против която купувачът чака да бъде подсигурен за всевъзможни обстановки. И ще бъде, дажи и за повече от предстоящите.

Та като заговорихме за пари... Този автомобил не е от евтините. Но при съпоставяне с директни съперници (които по никакъв начин не са много) даже е пред тях. Цената на Volvo XC90 Excellence е тъкмо 250 700 лева с Данък добавена стойност. Нито повече, нито по-малко. Тази трансформация (Excellence) предлага безусловно всичко, което може да се вгради във Volvo XC90, тъй че и да пожелаете освен това, никой няма да ви изиска повече пари, защото това същото нещо колата към този момент го има. Иначе, в случай че решите, че можете да си спестите някоя от глезотийките от частния аероплан, базовата версия на автомобила (когато си приказваме за плъгин хибрид) е 156 420 лева Там оборудването също е богато, въпреки и надалеч от това при Excellence, само че пък динамичните характерности са си безусловно същите – 407 хибридни коня, 5.6 секунди от 0 до 100. Дами и господа, затегнете коланите, изхвърчаме.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР