Съветът на федерацията на Русия (горната камара на руския парламент)

...
Съветът на федерацията на Русия (горната камара на руския парламент)
Коментари Харесай

Русия разшири имунитета на бившите президенти

Съветът на федерацията на Русия (горната камара на съветския парламент) утвърди през днешния ден на пленарно съвещание закон, разширяващ имунитета на някогашните съветски президенти, съобщи ТАСС.

Според документа, с цел да лиши от имунитет някогашен президент, Държавната дума би трябвало за му повдигне обвинявания в държавна измяна или друго тежко закононарушение, които би трябвало да бъдат доказани със мнение на Върховния и Конституционния съд, че е спазен редът за покачване на обвинявания. Въз основа на тези обвинявания Съветът на федерацията може да вземе решение за събаряне на имунитета на някогашния президент.

Според настоящото законодателство някогашен президент може да бъде лишен от имунитет при положение на формиране на наказателно дело за осъществено тежко закононарушение в интервала на осъществяване на президентските му пълномощия. Процедурата се инициира от ръководителя на Следствения комитет на Руската федерация. За задачата той изпраща съответното питане в Държавната дума, която дава единодушие за отнемане от имунитет на някогашния държавен глава. Становището на Държавната дума се изпраща в Съвета на федерацията, който до три месеца би трябвало да прегледа въпроса за лишаване на имунитета.

Решението на Държавната дума за покачване на обвинявания и решението на Съвета на федерацията за отнемане от имунитет би трябвало да бъдат признати с две трети от гласовете на депутатите в двете камари, по самодейност на не по-малко от една трета от членовете на долната камара и при съществуване на мнение на специфична комисия, формирана от Държавната дума. Ако Съветът на федерацията в период от три месеца не вземе решение за събаряне на имунитета, обвиняванията се смятат за отхвърлени.

В новия закон се прецизира, че някогашен президент не може да бъде притеглен към наказателна или административна отговорност, а също по този начин арестуван, задържан, подложен на обиск, разпит или на персонално претършуване. В момента сходно ограничаване се отнася единствено до дейностите, осъществени в интервала на осъществяване на президентските пълномощия. Председателят на комисията за конституционно законодателство на Съвета на федерацията Андрей Клишас посочи, че имунитетът на някогашните президенти се разгръща върху неговите жилищни и служебни пространства, употребяваните от него транспортни средства, а също върху кореспонденцията му.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР