Саудитският петролен гигант Aramco подобри собствения си рекорд с печалба

...
Саудитският петролен гигант Aramco подобри собствения си рекорд с печалба
Коментари Харесай

Петролен гигант с рекордна печалба за тримесечие

Саудитският петролен колос Aramco усъвършенства личния си връх с облага от 48,4 милиарда $ за второто тримесечие на 2022 година Това е 90% нарастване на годишна база и бележи най-големата облага за най-големия експортьор на сила в света от общественото му листване преди три години.

Нахлуването на Русия в Украйна докара до внезапен скок на цените на петрола и газа. Страната е един от най-големите експортьори, само че западните страни взеха решение да лимитират зависимостта от нея и се насочиха към други снабдители.

Според Bloomberg, петролният колос Aramco е отчел "най-голямата тримесечна поправена облага на всяка записана компания ".

От държавния саудитски енергиен колос оповестиха още, че ще запазят дивидента си неизменен на 18,8 милиарда $ за третото тримесечие. Той ще продължи да се уголемява, с цел да задоволи търсенето, написа BBC.

Събитията през първата половина на тази година поддържат нашето мнение, че продължаващите вложения в нашата промишленост са от значително значение както за гарантиране, че пазарите остават добре снабдени, по този начин и за улеснение на проведения енергиен преход, съобщи президент и основен изпълнителен шеф на Aramco Амин Насър. Той чака търсенето на нефт да продължи да пораства до края на десетилетието, макар низходящия стопански напън върху краткосрочните световни прогнози.

Цените на петрола се покачиха още преди нашествието на Русия в Украйна, в резултат на възобновяване на стопанските системи след пандемията от COVID-19 и нарушените вериги на доставки.

Най-големите производители на нефт в света, в това число ExxonMobil, Chevron и BP, регистрираха големи облаги тази година. Това докара до възходящи апели към държавните управления да наложат налог върху непредвидените облаги на фона на тревожното повишаване на разноските за живот.

През юни американският президент Джо Байдън, че Exxon е направил “повече пари от самия Господ тази година”.

Миналата седмица ОПЕК+ се съгласи леко да увеличи производството в опит да спомогне за понижаване на високите цени на петрола. Последното нарастване на производството обаче е с доста по-бавни темпове, в сравнение с през последните месеци.

Решението беше удар за водачите, в това число президента Байдън, който прикани производството да бъде увеличено.

Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР