Саудитска Арабия се надява да привлече Русия в разширения клуб

...
Саудитска Арабия се надява да привлече Русия в разширения клуб
Коментари Харесай

Петролните игри на големите: Съюз между Рияд и Москва блокира силите на ОПЕК

Саудитска Арабия се надява да притегли Русия в разширения клуб на международните петролни колоси, с цел да поддържа постоянен пазар, което може да сложи под въпрос ролята на Организацията на страните експортьорки на нефт (ОПЕК), написа в собствен разбор организация France Presse, представен от БГНЕС.
Очаква се новият съюз, на който отпред ще са Рияд и Москва, да бъде по-голям от 14-членния петролен картел ОПЕК, който господства на международния енергиен пазар през последните шест десетилетия. Експерти споделят, че една разширена група, включваща Русия, значи, че въздействието на ОПЕК в международен мащаб ще стартира да понижава, въпреки и организацията да не е „ мъртва “ .
През януари водещата мощ в ОПЕК Саудитска Арабия възроди концепцията за удължение на съглашение за съдействие, реализирано в края на 2016 година, от 24 страни от и отвън ОПЕК, с цел да се понижи производството и да се усилят цените. Водещите саудитски чиновници, в това число престолонаследникът принц Мохамед бин Салман и министърът на енергетиката Халед Ал Фалех, приканиха за дълготрайна рамка на съдействие сред производителите на нефт.
Идеята получи мощна поддръжка от няколко членове на ОПЕК, основно Обединените арабски емирства и Кувейт. Говорител на Кремъл съобщи предходната година, че Русия и Саудитска Арабия разискват " необятен набор от благоприятни условия " за съдействие на международния петролен пазар.
ОПЕК и страните отвън ОПЕК ще се срещнат в петък в Джеда в Саудитска Арабия, с цел да оценят спазването на индустриалните ограничавания и да обсъдят евентуалното дълготрайно съдействие. Производителите към този момент бяха окуражени от триумфа на разширеното си съдействие, което оказа помощ да се възвърне равновесието на пазара на недопечен нефт, като цените се покачиха от порядъка на 26 $ за барел до над 70 $ за барел.


Генералният секретар на ОПЕК Мохамед Баркиндо в понеделник похвали съглашението за съдействие като " огромен триумф ", който оказа помощ да се преодолее " най-лошият цикъл в историята на петрола ". Кувейтският специалист по петрола Камел ал-Харами съобщи, че " би било мъчно този триумф да бъде реализиран единствено от ОПЕК ". Той съобщи пред AFP, че в основата си новото съглашение " в общи линии наподобява на саудитско-руски съюз ".
Сделката, която понижи производството с 1,8 милиона барела дневно, отстрани повече от 300 милиона барела непотребен нефт и намали запасите до едвам 50 милиона барела. Мохамед ал-Рухи, министър на петрола на нечленуващата в ОПЕК Оман, съобщи на петролна конференция в Кувейт в понеделник, че тайната на триумфа на договорката е спазването на индустриалните съкращения. Но той предизвести, че " играта към момента не е завършила ", призовавайки производителите да продължат да си сътрудничат за поддържане на пазарните условия.
" Двамата най-големи снабдители на конвенционалeн нефт в света – Саудитска Арабия и Русия - могат да работят дружно, с цел да поддържат постоянни цени или да се борят между тях посредством увеличение на производството, с цел да убият пазара на производителите на шистов нефт, само че в това време да се самоубият " сподели Жан-Франсоа Сезнек, специалист по петрола в университета " Джон Хопкинс " в Съединени американски щати. " Единственият логически и интелигентен метод е да поддържат цените постоянни ", добави той.
Припомняме, че цените на петрола се сринаха в средата на 2014 година, защото производителите на нефт, главно Саудитска Арабия, отхвърлиха да понижат производството си, с цел да запазят пазарни дялове против мощната конкуренция на американското шистово черно злато. В последна сметка се стигна до голям остатък на нефт.
Саудитците по-късно трансформираха курса си, намалямайки производството си повече от нужната им квота, с цел да подсигуряват триумфа на договорката.


Министърът на енергетиката на Обединените арабски емирства (ОАЕ) Сухаил ал-Маруей сподели предходната година, че " планът за харта " за нов алианс ще бъде финализиран до края на 2018 година, когато актуалното съглашение изтича. Министърът на енергетиката на Саудитска Арабия Фалех, съобщи, че партньорството с Русия ще продължи " десетилетия и генерации ". Той сподели, че се надява, че това ще изпрати известие, че царството се стреми да разшири партньорството си отвън кръга на ОПЕК.
Анализаторите считат, че новият алианс най-малкото ще отслаби ролята на ОПЕК на международните петролни пазари .
" ОПЕК загуби част от своя искра, откакто Русия се причисли към съглашението за съдействие... Това беше просто известие, че организацията не може да свърши тази работа сама ", сподели Харами. Сезнек съобщи, че " ОПЕК е в действителност мъртъв ", само че към момента потребен, тъй като даде на Саудитска Арабия конгрес за продан с по-дребни производители. Анас ал-Хаджи, специалист по петрола от Хюстън, съобщи, че новият съюз евентуално ще господства на международния петролен пазар. " ОПЕК като клуб за производители на нефт и проучвателен център няма да завърши, само че въпросът е за центъра на (петролната) власт: става въпрос за Саудитска Арабия и Русия ", означи още Хаджи.

напомня, че ОПЕК е интернационална организация, включваща някои от страните с най-голямо въздействие на международния пазар на петрол и имаща за цел контрола на ценовите нива посредством картелни съглашения.
ОПЕК е учредена от Венецуела, Ирак, Иран, Кувейт и Саудитска Арабия на интернационална конференция в Багдад, извършена от 10 до 14 септември 1960 година. Впоследствие към организацията се причисляват и други страни и от май 2017 година тя има 14 членове. От 1965 година централната дирекция на ОПЕК се намира във Виена.
Целта на ОПЕК е една обща петролна политика, която да предотврати внезапни понижения в цените на петрола. Страните членки на ОПЕК осъществят 40% от международното произвеждане и 50% от международния експорт на петрол. През 2007 година 11-те страни в ОПЕК са осъществили доход от 338 милиарда $ от експорт, което е повишаване с 42% по отношение на 2003 година.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР