Съсобственикът на букмейкъра Ефбет и бивш партньор на Васил Божков

...
Съсобственикът на букмейкъра Ефбет и бивш партньор на Васил Божков
Коментари Харесай

Цветомир Найденов: Финансовият министър не е знаел как не се плащат хазартни данъци

Съсобственикът на букмейкъра " Ефбет " и някогашен сътрудник на Васил Божков в хазартния бизнес Цветомир Найденов съобщи в изявление по " Нова телевизия " в понеделник (11 май), че не е работа на финансовия министър да познава облагането в хазарта. По думите му са неистина изказванията на Божков, че министърът на финансите Владислав Горанов е знаел за " неговото неплащане на налог ". Найденов, който е главен очевидец против Божков, твърди, че това е ставало единствено благодарение на чиновници на комисията за хазарта. Той даже изрази подозрения, че някогашният му съучастник се е срещал с Горанов - нещо, което към този момент беше доказано от финансовия министър.
 Интервю с шефа на efbet Цветомир Найденов @@@
В петък Божков, против който има 11 повдигнати обвинявания и има искане за изгонването му от ОАЕ, прикани Горанов да подаде оставка. Бизнесменът съобщи, че доста пъти се е срещал персонално и обсъждал хазартния бизнес единствено с Горанов, който пък не го е оставял да стигне до комисията по
хазарта. Горанов отвърна, че не вижда нищо неприятно в това, че се е срещал с Божков, както и с други с сполучлив бизнес. " Не нося виновност, че негови чиновници дружно с членове на Държавната комисия по хазарта са ползвали неверно закона и се дължат 700 млн. лева ", сподели министърът. Той твърди, че в продължение на 5 години не е схванал за тази неточност. Министър-председателят Бойко Борисов пък сподели, че " не влизал в пояснителен режим с обвинени " от 2001 година

" Лъжа е това, че финансовият министър е имал нещо общо със законодателството от 2014 година Лъжа е, че финансовият министър е знаел за неговото неплащане на налог ", съобщи Найденов в утринния блок на " Нова ".

Той и брат му Боян Найденов (който дълги години беше изпълнителен шеф на притежаваната от Божков " Еврофутбол ", в която съучастник е и бащата на братята - Стефан Найденов) внесоха сигнал против някогашния си сътрудник през декември 2019 година за закононарушения от страна на Божков - за друго облагане на лотарийните игри и за опасност за ликвидиране. И преди, и в този момент той твърди, че през съвсем 30-те години, в които са съдружници, не бил схванал с какво се занимава Божков и почнал да се интересува предишното лято, когато той им изискал дялове от " Ефбет " (в един интервал Божков е бил съучастник във компанията, която оперира игрите под този бранд, и в това беше разминаването имал ли е в миналото дялове, които си е изискал, или не, поради което Найденови настояват, че желае да им вземе фирмата).

Найденов изясни, че не е бил другар на Божков и не е осведомен да се е срещал с Горанов. " Никога не съм знаел, в случай че е имало такива неща. Но той по принцип Васил вярна дума не споделя, тъй че може да лъже и в този момент за тези чести контакти, в случай че изобщо е имало такива. Но аз не съм чувал. Той не ми е казвал. Въобще не ме е интересувало ", съобщи Найденов, макар че финансовият министър удостовери за тези срещи.
 Интервю с шефа на efbet Цветомир Найденов @@@
" Имаме над 20 разнообразни съдружника. Мога ли да знам кой с какво се е занимавал. Чувал съм разнообразни неща, само че не съм се задълбавал ", твърди Найденов. Така той заобикаля въпросите дали техните общи компании не са се възползвали от въздействието на Божков толкоз години и реагират едвам в този момент. От една страна, Найденов твърди, че не е бил непосредствен с към този момент обвинения, от друга, споделя неща от кухнята на бизнеса им.

В изявлението си Божков съобщи, че Горанов не му е давал достъп до комисията. Найденов твърди противоположното, като Божков я е " държал " и без знанието на министъра " се е възползвал от слабостите в системата ".

" Номерът е да ти минат първите пет заявления и към този момент другото върви по вода. Плюс това
хазартът е доста характерна материя - особено това облагане там. Това не е и работа на финансовия министър да го знае. Или на който и да е министър, чиито подопечни са в петчленката. Това го знаят шефът на контрола, ръководителят на комисията и един счетоводител. Комисията по хазарта е доста независим орган ", сподели Найденов.

По думите единствено петима души в комисията по
хазарта и двама-трима оператори знаели, че не се заплаща правилно данъкът от страна на компаниите на Божков. " Капитал " заяви преди няколко месеца, че с изключение на " Национална лотария " " Еврофутбол " също е спестявал налози по сходна скица. Найденов през днешния ден не беше питан за това.
 Цветомир Найденов: Пак Познах! Божков желае да дестабилизира страната, не му пука за Левски Основният спор е за облагането на моментните лотарийни игри (билетите) - " Ню геймс " (дружеството, което оперираше " Национална
лотария " ) е подавало месечните заявления, като употребило двузначен текст в закона и е избрало да заплаща не върху не 15% от събраните залози, а 20% от събраните комисиони (залози минус изплатени награди). Подобна скица е ползвал и " Еврофутбол " при заплащането на налози.

" Аз не знаех, бях чувал. Не ми е бизнес да вървя да го разровя това и да видя какво се случва. Вече, като ме принуди, плашейки ме да ме убие, крещя: " Я да видя през годините какво е правил този човек ", уточни Найденов. " Той имаше един бизнес по-дълго време - държи комисията по
хазарта и рекетира останалите, в това число и нас. Никой не му го е разрешавал, той самичък си го прави. "

Найденов твърди, че още през 2016 година Божков ги е рекетирал. Тогава обаче не подали сигнал, като не отговори ясно за какво.

" Честно да си призная, не мислех, че ще му създадат нещо. Още предходната година септември ми казахме: " Мислим да се оплачем от дейностите ти в полиция, в прокуратура. Той ни сподели: " Никой нищо не може да ми направи в тази страна. " Каза, че е над закона, над Народното събрание. Не съм считал, че господин Цацаров (тогавашният основен прокурор) нищо няма да му направи, просто в този момент опря ножът до кокала - той ни плаши с ликвидиране ", съобщи Найденов (в началото на годината той твърдеше, че има запис на тази опасност, само че от публикуваните по-късно от прокуратурата елементи от записи не се чува такава имитация на Божков).

На въпрос кой е позволил Божков да се усеща недостижим той отговори: " Никой не го е позволил. Той самичък си го направи. Просто е употребявал слабостите в системата и се е развивал по този начин. Докато не се откри някой да му извади нещата на показ. "

Найденов сподели още, че съгласно него някогашният им съучастник е правил записи на всички срещи. Той съобщи, че Божков е имал персонална връзка с певицата Лилана над 10 години и от думите му се разбра, че тя е посещавала постоянно " Нове холдинг ".

Източник: " Дневник "
Снимки: Иван Йочев, Sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР