Съществуващата Наредба за хранителните добавки не е актуализирана повече от

...
Съществуващата Наредба за хранителните добавки не е актуализирана повече от
Коментари Харесай

МЗХГ: Променят се препоръчителните дневни дози на витамини и минерали



„ Съществуващата Наредба за питателните добавки не е обновена повече от 11 години, само че в този момент има и нов Закон за храните, по тази причина се постанова и сегашната смяна, с цел да се включат и измененията на европейско равнище “, уточни пред БНР доктор Димитър Димитров, държавен специалист Дирекция „ Политики по агрохранителната верига “ в Министерство на земеделието, храните и горите.
Нова постанова съществени промени в търговията с хранителни добавки .

Наредбата планува хранителни добавки да се продават единствено в обекти за дистрибуция на храни, аптеки и дрогерии . Търговията с хранителни добавки от разстояние може да се прави от регистрирани бизнес оператори. Или казано по различен метод - интернет търговците също ще би трябвало да се записват.

В наредбата се обръща и особено внимание на веществата, които не могат да се съдържат в добавките.

„ Много основни са измененията във връзка с наличието и концентрацията на витамините и минералите в питателните добавки . Най-важните промени са свързани с това, че в самите европейски регулации за питателните добавки няма точни стойности за позволените витамини и минерали. Така някои страни членки са си сложили свои национални правила. При нас заложените стойности не отразяват интервала след 2004 година, т.е. те са остарели. В сегашната Наредба всички стойности на витамини и минерали, за които има публични рекомендации, са се приспособили и сме се постарали да бъдем в унисон с новите трендове “  - това разясни още Димитров. Той даде образец:

„ При досегашна целесъобразна дневна стойност на витамин С от 600 мг към този момент целесъобразна доза е 1700 мг дневно . За потребителя е значимо да знае, че от юни месец 2020-а към този момент има обществен централизиран указател на позволените добавки.Той може да се види на страницата на Българската организация по сигурност на храните. Там са посочени данни за търговеца, производителя, състава и предназначението на добавката ", разясни доктор Димитров.

Според новата Наредба на питателните добавки не трябва да се приписва, че те лекуват заболявания или защищават от тях . Целта е контролът върху сигурността да е още по-завишен, а потребителите да са по-информирани.

Още по тематиката в звуковия файл.

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР