САЩ разказват за тази опасност трезво, с числа и букви.

...
САЩ разказват за тази опасност трезво, с числа и букви.
Коментари Харесай

Die Welt: Защо НАТО се страхува от ракетата 9M729

САЩ описват за тази заплаха трезво, с цифри и букви. 9M729 (SSC-8 по класификацията на НАТО е ракетата, с която Русия нарушава Договора за ликвидирането на ракети със междинен и дребен обхват (ДЛРСМО). Москва отхвърля обвиняването. Това е спор, в който специалистите демонстрират несъгласия и несъответтсвия на текста на контракта и оръжейния боеприпас с техническите благоприятни условия.
Сключеният през 1987 година сред Съединени американски щати и Русия ДЛРСМО контролира разоръжаването и унищожаването на нуклеарните оръжия с дребен и междинен обсега, т.е. от 500 до 5 500 км, напомня немското издание Die Welt.
Заедно с това договорът визира единствено наземно основаното оръжие, а не снарядите, които се пускат от самолети или кораби и подводници. Затова в контракта, в продължение на десетилетия имаше малка врата, означават специалистите.
В края на ноември ръководителят на Националното разузнаване на Съединени американски щати Даниел Коутс съобщи, че в бранша от дълго време не е загадка, че от средата на 2000-те години Русия създава ново наземно оръжие, което може да се достави с нуклеарна бойна глава. Коутс говореше за наземна система. 9М729 се създава от съветското конструкторско бюро " Новатор ". Т.е. става въпрос за ракета в обичайния смисъл. При това Коутс говореше за система " Искандер ".
Интересното е, че специалистите схващат под " Искандер " освен ракета, само че и цяла система от тежко четириосно транспортно средство и стартова установка, а по този начин също и въоръжение. Това може да бъде или ракета с дребен обхват SS-26, или съответстваща на контракта за спомагателно въоръжение, крилата ракета с дребен обхват с означение 9M728 (SSC-7). Това управляемо оръжие е с дължина от 7 до 8 метра и диаметър от 1,5 м. Основните искания се свеждат до това, че Москва е създала доста по-мощна крилата ракета, точно модел 9M729, която може по този начин също да се пуска със система " Искандер ".
Военният специалист, началник на компанията ST Analytics и учител във военния университет в Мюнхен Маркус Шилер, отбелязва, че от техническа позиция няма да е ненадейно, в случай че ракетата 9М729 се окаже с отдалечен обхват и по този начин да бъде нарушен контракта. " От гледната ми точка на механически експерт, договорът е дефиниран доста неопределено и неуместно. "
Така, руснаци настояват, че ракетите им " Искандер " (SS26) са с обхват едвам 480 км, т.е. подхождат на условията на контракта. Според Шилер обаче, в случай че се понижи потребното натоварване ракетата ще има обхват над 500 км.
Според специалиста новата ракета се пуска от транспортно-пускова установка благодарение на мотор на твърдо гориво. За полета й към задачата се употребява двуконтурен турбореактивен мотор, като тези в самолетите. За разлика от балистичните ракети, тя не се подвига високо в небето, а евентуално се доближава към задачата на ниска висота, може би под 100 м.
При скорост от 1000 км/ч за ракета за превъзмогване на огромни дистанции ще е нужно доста повече време, в сравнение с при балистичните ракети. " Те могат да доближават цели на разстояние до 5000 км за четвърт час. Но равнището на опасност при балистичните ракети е доста по-голямо ", споделя още Шилер. Всъщност балистичната ракета с отдалечен обхват може да бъде преобразувана в ракета със междинен обхват.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР