САЩ изтеглят зенитно-ракетни системи Пейтриът и други военни активи от

...
САЩ изтеглят зенитно-ракетни системи Пейтриът и други военни активи от
Коментари Харесай

САЩ изтеглят Пейтриът и изтребители от Саудитска Арабия, обмислят сдържане на Китай

САЩ изтеглят зенитно-ракетни системи " Пейтриът " и други военни активи от Саудитска Арабия, написа " Уолстрийт джърнъл ", базирайки се на американски източници.

Вашингтон усили наличието си в арабската страна поради напрежението с Иран през предходната година.

Американското издание разяснява, че четири батареи " Пейтриът ", които имат за цел да защитят наземни активи като ракети и бойни самолети, ще бъдат изтеглени от саудитските петролни обекти. Десетки бойци, които поддържат комплексите, също ще бъдат изтеглени.

Две ескадрили бойни самолети към този момент напуснаха района. Източниците разясниха, че се обмисля и понижаване на военноморското наличие на Съединени американски щати в Персийския залив. Изтеглянето се основава на оценки, че Техеран повече не съставлява непосредствена опасност за американските стратегически ползи.

Няма коментар от страна на Саудитска Арабия.

Източниците от Съединени американски щати имат вяра, че ударът през януари, при който беше погубен иранският пълководец военачалник Касем Солеймани, както и продължаващата зараза от ковид в Иран, са понижили опциите на Техеран в района. Пентагонът обмисля дали да реалокира активите за ограничение на китайското военно въздействие в Азия.

През последните седмици обичайно топлите връзки сред Вашингтон и Рияд се обтегнаха поради цените на петрола. Много американски петролни компании са изправени пред банкрут и Съединени американски щати притискат Саудитска Арабия да понижи производството на нефт.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР