СподелиИрак призова за изтегляне на мисията на ООН от страната

...
СподелиИрак призова за изтегляне на мисията на ООН от страната
Коментари Харесай

Ирак призова ООН да изтегли мисията си от страната

Сподели
Ирак прикани за евакуиране на задачата на Организация на обединените нации от страната до края на 2025, съобщи Франс прес.

Политическата задача на международната организация участва на иракска територия от над 20 години. Според Ирак тя към този момент не е нужна там. Това се споделя в писмо, адресирано до Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, от премиера на Ирак Мохамед Шия ас Судани. В него той разказва позитивните развития и триумфите на поредните държавните управления в страната, както и това, че мандатът задачата на Организация на обединените нации за подкрепяне на Ирак е бил изпълнен.

„ При тези условия след 20 години на либерален преход и на преодолени разнообразни провокации аргументите за наличието на политическа задача в Ирак не съществуват повече “, се споделя още в писмото на премиера.

В него се насочва апел задачата да завърши за непрекъснато работата си на 31 декември 2025 година, и то при изискване, че тя се концентрира оттук насетне върху въпроси, свързани с икономическата промяна, битката с климатичните промени и въпросите, свързани с развиването.

Мисията беше основана от Съвета за сигурност по искане на иракското държавно управление през 2003 година и беше подсилена четири години по-късно. Мандатът й се възобновява всяка година. Тя включва и поддръжка за държавното управление за изчерпателен политически разговор и национално помиряване, образуване на избори и промяна на бранша на сигурността в Ирак.

При следващото възобновяване на мандата й предходната седмица Съветът за сигурност прикани генералния секретар да стартира стратегически обзор на задачата, която към края на 2023 година е над 700 души.
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР