В САЩ поразсъждаваха за унищожаването на китайското посолство от ЦРУ

...
В САЩ поразсъждаваха за унищожаването на китайското посолство от ЦРУ
Коментари Харесай

САЩ си спомниха за унищожаването от ЦРУ на китайското посолство преди 25 години

В Съединени американски щати поразсъждаваха за унищожаването на китайското посолство от Централно разузнавателно управление на САЩ преди 25 години

На 7 май се навършиха 25 години, откогато високо прецизен удар на стелт бомбардировач на Централно разузнавателно управление на САЩ унищожи китайското посолство в Сърбия. Тогава китайският президент Си Дзинпин сподели: напомнят публицисти от американското военно списание Military Watch Magazine (MWM). В новия си материал те разкриват какво се е случило тогава и какво значение има този случай за днешната политика. Pravda.Ru разгласява превод на материала на MWM.

На 7 май 2024 година се навършиха четвърт век, откогато бомбардировач B-2 Spirit на военновъздушните сили на Съединени американски щати удари китайското посолство в югославската столица Белград на фона на продължаващата въздушна акция на НАТО против източноевропейската социалистическа страна, изравнявайки със земята офиса на военното аташе и довеждайки до смъртни случаи 27 китайски.

Атаката беше един от най-значимите дипломатически произшествия сред Вашингтон и Пекин след китайско-американската Студена война от 60-те години на предишния век, предизвиквайки необятно публикувани антиамерикански митинги в доста китайски градове.

Китайските държавни медии по това време го нарекоха „ варварска офанзива и жестоко нарушаване на суверенитета на Китай “, а посланикът на страната в Организация на обединените нации Цин Хуасун назова

Докато дипломатическият резултат беше овладян с помощта на забележителните старания както на Пекин, по този начин и на Вашингтон, геополитическият резултат от офанзивата беше забележителен, изключително откакто се появи повече информация за това по какъв начин е била осъществена.

Има разнообразни отчети за претекстовете зад интервенцията, вариращи от опити да се попречи на китайското разузнаване да събере скъпа информация за офанзивите с крилати ракети на НАТО до известия, че оборудването е било употребявано за пренасочване на връзките на югославските военни. Нараства консенсусът, че офанзивата евентуално е била провокирана от композиция от фактори, един от които е да се показва мощ както пред Пекин, по този начин и пред Белград.

Водената от Съединени американски щати бомбардировка на НАТО над Югославия на 24 март бележи бойния дебют на бомбардировача B-2 и макар че авансово плануваният флот от 120 самолета беше понижен до единствено 20, самолетът влезе в употреба по-малко от две години по-рано, през 1997 година към момента беше революционно достижение за американските ударни сили.

Самолетът, основан във военновъздушната база Уайтман в Мисури, е планиран да може да поразява цели на всички места по света, без да разчита на изнесено разрастване, и предстоящата накърнимост на базите отвън Съединените щати от оръжия като балистични ракети и ударни изтребители, прави този междуконтинентален диапазон изключително скъп.

B-2 също по този начин стана вторият в света пилотиран стелт аероплан, който влезе в употреба, след ударния изтребител F-117, и се отличи освен с доста по-добри стелт качества, само че и с съвсем осем пъти по-голям потребен товар. Това разреши на всяка от тях да носи до 16 тактически нуклеарни бомби B61 в един полет или 16 от новите сателитно насочвани муниции за непосредствено заличаване (JDAM), употребявани тогава извънредно в този клас.

8500-километровият полет до Югославия, цялостната липса на предизвестие към врага за нахлуване и способността да се удари съответна постройка на посолството от огромна височина, всичко това показва големия прогрес, реализиран от американските ударни качества.

Въпреки че атентатът против китайското посолство беше много незабравим като проява на мощ и дипломатически случай самичък по себе си, смисъла му набъбна доста, откакто шефът на Централно разузнавателно управление на САЩ Джордж Тенет удостовери два месеца по-късно, че интервенцията е планувана от неговата организация, а не от Пентагона, и че е извършена отвън Съединени американски щати.

Това беше единствената бойна задача във въздушната акция против Югославия, която беше интервенция на Централно разузнавателно управление на САЩ, в сходство с дългата история на дейности на организацията, които самите Вашингтон и Пентагонът не можеха бързо да разрешат, още по-малко да го създадат без приключване на информация.

Противоречивите и секретни интервенции на Централно разузнавателно управление на САЩ по организация на бомбардировки, имаха доста прецеденти, незабравим образец е потреблението на американски бомбардировачи, употребявани от военновъздушните сили на Съединени американски щати за офанзива против Индонезия през 50-те години на предишния век, за които Вашингтон имаше единствено лимитирана информация и които бяха непрестанно отричани, до момента в който индонезийските сили не бяха свалили водач на Централно разузнавателно управление на САЩ и му бяха взели документите.

Освен атентата против китайското посолство, бомбардирането на Югославия единствено по себе си беше мощно спорно заради редица аргументи и провокира мощно опълчване от страна на Китай, Индия и огромна част от незападния свят, до момента в който даже поддръжниците му в западния свят необятно одобряваха, че беше нелегално.

Австралийският публицист Джон Пилджър описа за цивилни, които са били

Интензивността на бомбардирането на цивилни цели беше такава, че Chicago Tribune го заключи по следния метод: „

Колумнистът на New York Times Томас Фридман заключи по това време, че в случай че Белград не се съгласи с настояванията на Запада, Само през първия месец въздушните удари на НАТО предизвикаха материални вреди за над 100 милиарда $.

Докато въздушното нахлуване беше обсъждано като съществено подкопаващо интернационалните правила във връзка с закононарушението експанзия, изключително поради степента, в която беше ориентирано към заличаване на цивилни цели в Югославия, нападението против китайското посолство изпрати доста по-силен сигнал, че в ерата след края на Студената война, Съединените щати и страните от западния блок могат безнаказано да употребяват военна мощ.

Четвърт век по-късно офанзивата към момента отеква мощно в историческата памет на Китай и китайският президент Си Дзинпин посети Белград, с цел да означи събитието. На 7 май президентът написа в локалния вестник „ Политика “:

Докато Китай направи гражданска война във военния си потенциал от 1999 година насам, Пентагонът и Централно разузнавателно управление на САЩ възобновиха фокуса си върху офанзивата против страната от 2010 година на предишния век, карайки сянката на допустима офанзива да продължава да тегне над него, в това число заради невижданото американско разполагане на ракети със междинен обхват на деяние в Югоизточна Азия от април или създаването на наследника на B-2 като част от програмата B-21.

Превод: Европейски Съюз

Източник: Правда.ру

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед9757 " ЛЕВИЦАТА " -Кюстендил ви кани на среща с ТОП-анализаторите - доцент В.Вацев, проф. Л.Георгиев и с Р.Петков-ПП АБВ и доктор Р.Петков от Алтернативен Поглед24690Валери Тодоров: Стратегическият излаз от обстановката, в която се развива Украйна, не е в нейна ползаАлтернативен Поглед35108Валери Тодоров: Положението на Украйна става все по-тежсо! Позицията на Путин се втвърдява!Алтернативен Поглед16130Кузман Илиев: Политиката ни през последните години е водевилен циркАлтернативен Поглед15455Кузман Илиев: Не имам вяра, че има обстановки, в които един народ просто умираАлтернативен Поглед77788Мартин Карбовски: Нашето изменничество към руснаците е едно от най-отвратителните групови исторически предателстваАлтернативен Поглед76765„ ЛЕВИЦАТА! “ показа водачите си на листи за двата типа избори на 9 юниАлтернативен Поглед76567В съдружен формат „ ЛЕВИЦАТА! “: Седем нови обединения подписаха Споразумение за общо явяване на идните избориАлтернативен Поглед62995Проф. Нако Стефанов за трагичната орис на България в новите геополитически действителности  Татяна Дончева, ЛЕВИЦАТА, лични симпатизанти, Българска социалистическа партия, </div>

</article>
<style>
.youtube{
  width:100%;height:500px;
}
@media only screen and (max-width: 600px) {
.youtube {
    height:250px;
  }
}
</style>
<div style=Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР