САЩ, Израел и Египет се споразумяха за прекратяване на огъня

...
САЩ, Израел и Египет се споразумяха за прекратяване на огъня
Коментари Харесай

Египет: Има споразумение за прекратяване на огъня в южната част на Газа

Съединени американски щати, Израел и Египет се споразумяха за преустановяване на огъня в южната част на Газа, което да съвпадне с повторното отваряне на граничния пункт Рафах.   Това оповестяват двама египетски източници от сферата на сигурността, представени от Euronews.    Според известията прекратяването на огъня се чака да стартира тази заран, откакто беше декларирано, че следеният от Египет пропускателен пункт ще бъде отворен още веднъж по същото време.

Граничният контролно-пропускателен пункт Рафах сред Египет и Газа ще бъде отворен още веднъж, с цел да бъде позволена филантропична помощ, съобщи държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен,   " Рафах ще бъде отворен още веднъж. Заедно с Организация на обединените нации, Египет, Израел и други страни сътворяваме механизъм, посредством който помощта да влезе и да стигне до хората, които се нуждаят от нея ", сподели той.

  Блинкен направи мненията след среща с египетския президент Абдел Фатах ас Сиси в неделя, само че не даде повече детайлности.   Американските медии оповестиха, че пропускателният пункт ще бъде отворен още веднъж в 9 ч. локално време в понеделник за няколко часа.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън прикани Израел да съблюдава законите на войната в отговора си на офанзивите на Хамас, а в неделя съобщи в обява в обществените мрежи, че " голямото болшинство от палестинците нямат нищо общо с ужасяващите офанзиви на Хамас и страдат вследствие на тях ", отбелязва Reuters.

В изявление за CBS " 60 минути ", излъчено в неделя, Байдън също съобщи, че Израел би трябвало да отстрани Хамас, само че предизвести, че би било неточност да окупира Газа.

Конвоите с помощи към този момент се редят на опашка, с цел да влязат. Очаква се през пропускателния пункт да бъдат евакуирани и някои двойни жители и притежатели на непознати паспорти.

Израел съобщи, че ще стартира евакуация на жителите на 28 села на разстояние до 2 км от границата си в северната част на страната с Ливан.   Израелските сили за защита и Министерството на защитата обявиха, че проектът е бил утвърден от министъра на защитата Йоав Галант. Жителите на евакуираните села ще бъдат преместени в субсидирани от страната къщи.

На фона на израелските апели за евакуация на жителите от обсадения анклав, в който живеят над 2 милиона души, Хамас, който ръководи Газа, съобщи, че хората би трябвало да пренебрегват казаното от Израел. " Няма капитулация, има единствено независимост и правдивост ", се споделя в изказване на войнстващата формация в неделя.   Палестинците в Газа обявиха, че бомбардировките на Израел през нощта са били най-тежките, откогато той стартира ответните си офанзиви предходната седмица.

Очаква се запасите от гориво във всички лечебни заведения в Ивицата Газа да стигнат единствено за още към 24 часа, което излага на риск хиляди пациенти, заяви в понеделник филантропичната работа на Организация на обединените нации, представена от Reuters.   Властите в Газа оповестиха, че до момента при ответните удари на Израел са починали минимум 2670 души, една четвърт от които деца, а близо 10 000 са ранени. Други 1000 души са изчезнали и се счита, че се намират под руините.   Представители на държавното управление на Съединени американски щати обявиха, че се активизират, с цел да оказват помощ за облекчение на филантропичната рецесия в Газа, очаквайки брутална сухопътна атака.

Министър-председателят Бенямин Нетаняху свика в неделя разширения ексклузивен кабинет на Израел, включващ някогашни депутати от опозицията, в символ на единение.

" Хамас смяташе, че ще бъдем разрушени. Ние сме тези, които ще разрушат Хамас ", съобщи той.   Израелските военни, които са струпали танкове на границата с Газа в подготовка за сухопътна атака, настояват, че в отговор на това се насочват към Хамас и неговата инфраструктура.   В неделя израелски самолети удариха към 250 военни цели, като убиха командира на южния регион на Хамас, оповестиха военните.   Началникът на израелската войска генерал-лейтенант Херци Халеви съобщи пред бойци наоколо до границата с Газа, че те ще влязат в Газа, с цел да изкоренят Хамас, като се насочат към " всяко място, всеки пълководец, всеки оператор ".

  Израелските военни обявиха, че към 600 000 поданици на Газа са напуснали северната половина на територията, която включва над 1 милион поданици на град Газа.   Някои палестинци, които са отишли на юг, обявиха, че се връщат назад на север, тъй като са били нападнати, където и да отидат.   Рано в понеделник израелски самолети бомбардираха регионите към болничното заведение " Ал Кудс " в град Газа, а колите за спешна помощ в лечебното заведение не могат да се движат поради ударите, оповестяват палестинските медии.   Според Палестинското сдружение на Червения полумесец в събота Израел е предизвестил болничното заведение да се изтегля, като е декларирал, че не може да извежда заболели и ранени хора от лечебното заведение.   Операциите на Организация на обединените нации за оказване на помощ в Газа " са на ръба на колапса ", съобщи Филип Лазарини, общоприет комисар на организацията на Организация на обединените нации за палестинците UNRWA.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР