САЩ изпревариха Китай като най-голям търговски партньор на Германия през

...
САЩ изпревариха Китай като най-голям търговски партньор на Германия през
Коментари Харесай

САЩ изпревариха Китай като най-голям търговски партньор на Германия

Съединени американски щати изпревариха Китай като максимален търговски сътрудник на Германия през първото тримесечие, сочат калкулации на Ройтерс, основани на публични данни от немската статистическа работа. Търговията на Германия със Съединени американски щати, общо импорт и експорт, възлиза на 63 милиарда евро за интервала януари-март, до момента в който тази с Китай е 60 милиарда евро, съгласно данните.

През 2023 година Китай беше най-големият търговски сътрудник на Германия за осма поредна година, като размерът на търговията възлезе на 253 милиарда евро, въпреки и това да е единствено с няколко милиона пред Съединени американски щати.

" Германският експорт за Съединени американски щати пораства с помощта на мощната стопанска система там, до момента в който и износът, и вносът за и от Китай понижават ", споделя икономистът от " Комерцбенк " (Commerzbank) Винсент Щамер. По думите за смяната способстват и структурни аргументи.

" Китай се придвижва нагоре по стълбицата и създава все по-сложни артикули, които изнася в Германия ", показва Щамер. " В същото време немските компании създават от ден на ден вкъщи, вместо да изнасят артикули и произвеждане в Китай ".

Берлин споделя, че желае да понижи експозицията си по отношение на Китай заради политически аргументи и упреква Пекин в " несправедливи търговски практики ". Но към този момент Берлин не подхваща дейни стъпки, с цел да понижи тази си взаимозависимост.

През първото тримесечие на годината вносът на китайски артикули в Германия е понижен с 12 на 100 на годишна база, до момента в който износът на немски артикули за Китай е намалял единствено с 1 на 100, показва Юрген Матис от икономическия институт И Ве (IW).

" Фактът, че китайската стопанска система се показва по-зле в сравнение с мнозина се надяват, а американската стопанска система надвишава упованията, способства за развиването на наклонността ", споделя Матис.

В момента 10 на 100 от немския експорт отива в Съединени американски щати, а 6 на 100 - в Китай, отбелязва Българска телеграфна агенция. 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР