САЩ искат да изградят международна коалация за охрана сигурността на

...
САЩ искат да изградят международна коалация за охрана сигурността на
Коментари Харесай

САЩ искат международна коалиция за охрана на корабите в Залива

САЩ желаят да изградят интернационална коалация за защита сигурността на корабоплаването към Иран и Йемен, съобщи най-висшият американски боен военачалник Джоузеф Дънфорд. Той посочи, че Вашингтон води диалози с няколко страни с политическа воля да поддържат този проект. Американската страна упреква Иран за серия набези против петролни танкери през май и юни.

Съединените щати ще дават кораби за наблюдаване. Очаква се и други искащи страни да се включат с морски съдове за наблюдаване и ескортиране на търговски кораби. Вашингтон ще работи директно с военните с цел да откри съответните благоприятни условия на всяка страна за поддръжка на самодейността.

Ормузкият пролив и Баб ел Мандеб са основни морски пътища към Персийския залив и Червено море. 4 млм. барела нефт на ден минават през Баб ел Мандебския пролив към останалата част от света. Мащабът на интервенцията ще зависи от броя включили се страни, означи военачалник Дънфорд.

Миналия месец Съединени американски щати упрекнаха Иран за набези над два танкера в Оманския залив. През май в същия район бяха атакувани други четири танкера.

Техеран отхвърля присъединяване. Иран заплашва да затвори Ормузкия пролив, в случай че се окаже, че не може да изнася петрол поради американските наказания след отдръпването на Вашингтон от нуклеарното съглашение с Техеран.

Иранската страна разгласи, че привества напъните на Франция за избавяне на съглашението. В Техеран за диалози е Еманюел Бон, дипломатически консултант на президента Макрон. Мисията му е на фона на засилващо се напрежение сред Вашингтон и Техеран.
 Иран разгласи ново нарушаване на договорката за нуклеарната стратегия Иран разгласи ново нарушаване на договорката за нуклеарната стратегия
Иран разгласи ново нарушаване на договорката за нуклеарната му стратегия. Нивото на обогатяване на уран към този момент е достигнало 4,5%, оповестиха от Техеран.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР