Със заседание, посветено на войната в Украйна и усилията за

...
Със заседание, посветено на войната в Украйна и усилията за
Коментари Харесай

Драгомир Заков от Брюксел: Сътрудничеството между НАТО и ЕС е приоритетно за страната ни

Със съвещание, отдадено на войната в Украйна и напъните за прекъсване на съветската експанзия, в Главната квартира на НАТО в Брюксел стартира постоянната среща на министрите на защитата на страните-членки на Алианса. Българската делегация се управлява от министъра на защитата Драгомир Заков.

В своето изявление той акцентира, че задължението за подкрепяне на Украйна следва да продължи. „ Нашата помощ – във всичките ѝ форми, има опцията да увеличи потенциала на украинските въоръжени сили и да смекчи страданието на украинския народ “, уточни той. Министър Заков посочи и нуждата от повишение на политическата и практическата поддръжка за Грузия и другите сътрудници в риск. Това оповестиха от пресцентъра на МО.

„ Българското държавно управление изцяло поддържа историческото решение на Финландия и Швеция да подадат молба за участие в НАТО “, съобщи Заков и изрази убеденост, че приемането им в Алианса ще способства за повишение на сигурността както на двете страни, по този начин и на Европа и в евроатлантическото пространство.

Сътрудничеството сред НАТО и Европейски Съюз е предпочитано за нашата страна, уточни в изявлението си министър Заков и изрази очакване за скорошно сключване на новата взаимна декларация сред двете организации.

Във форума участваха министрите на защитата на Грузия, Украйна, Финландия, Швеция и Върховният представител на Европейски Съюз по въпросите на външните работи и политиката за сигурност Жозеп Борел.

Съюзниците се сплотиха към нуждата от обединен отговор на интернационалната демократична общественост на дейностите на Русия. Те показаха солидарността си с Украйна и потвърдиха политическата и практическата поддръжка за страната. Беше изразена цялостна поддръжка за суверенитета и териториалната целокупност на Украйна в границите на нейните интернационално приети граници. Беше посочено, че следва да се ускори съдействието и политическата и практическата поддръжка за уязвимите сътрудници на НАТО, с цел да може да се увеличи тяхната резистентност.

Непосредствено преди съвещанието на министрите на защитата на страните-членки на НАТО се организира среща на Контактната група за Украйна. Тя беше основана на 26 април по време на домакинстваната от Съединени американски щати конференция по сигурността в Рамщайн, Германия. Участниците разискаха поддръжката за Украйна, както и нуждата да продължи оказването на помощ в дълготраен проект за подкрепяне на отбраната на териториалната целокупност на страната.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР