Със свое решение правителството одобри позицията на страната ни по

...
Със свое решение правителството одобри позицията на страната ни по
Коментари Харесай

Одобрена е позицията на страната ни по дело на Съда на ЕС

Със свое решение държавното управление утвърди позицията на страната ни по дело С-314/22 „ Консорциум Реми груп ” АД на Съда на Европейския съюз.

То е формирано по преюдициално питане на Върховния административен съд.

От Съда на Европейски Съюз се желае да отговори най-общо на въпроса за допустимост при осъществена дерогация по § 2 на член 90 от Директивата за Данък добавена стойност, правилото на неутралитет и член 90 от Директивата на използване на наредба от националното право. Визира се съдържащата се в член 129, алинея 1, изречение второ наредба от Данъчно-осигурителен процесуален кодекс, която открива преклузивен период за подаване на настояването за прихващане или възобновяване на налога, начислен от данъчно задълженото лице при доставка на артикули или услуги при цялостно или отчасти неплащане от страна на получателя по доставката. Съдът би трябвало да се произнесе и за това от кой миг стартира да тече отминалостта за намаляването на данъчната основа и на налога върху добавената стойност при несъбираемост на взимане по доставка.

Със своето решение държавното управление дава и единодушие за встъпване в производството.

Конституирането на Република България като страна в производството по това дело ще разреши на страната ни сполучливо да се включи в процеса на правосъдие, реализиран от Съда на Европейския съюз, предвид на идентичното и тъкмо използване на общностното право.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР