Със субсидиране на производството на чипове, ЕС се опитва да

...
Със субсидиране на производството на чипове, ЕС се опитва да
Коментари Харесай

ЕС прие своя „Закон за чиповете”


Със субсидиране на производството на чипове, Европейски Съюз се пробва да настигне другите съперниците  в полупроводниковата промишленост (снимка: CC0 Public Domain)

Планът на Европейски Съюз за увеличение на производството на чипове беше координиран и утвърден в последните полемики на Европейския парламент и Европейската комисия, заяви Politico, базирайки се на изказване на ръководителя на Съвета на Европейски Съюз . Съгласно Закона за чиповете, Е С ще предприеме серия от ограничения, с цел да докара каузи си в международната верига за доставки на полупроводници до 20% към 2030 година , по отношение на 9% сега .

Мерките за стимулиране на производството на чипове в Европа включват разхлабване на правната рамка, тъй че да се отпускат повече държавни дотации за съвременно произвеждане на чипове. Освен това Европейски Съюз възнамерява увеличение на бюджета за научноизследователска и развойна активност в региона на полупроводниците, както и създаване и закупуване на принадлежности за наблюдаване на евентуални проблеми при доставката на чипове.

Споразумението, реализирано седмици по-рано от предстоящото, ще започва стратегии за субсидиране, които би трябвало да оказват помощ на Европейски Съюз да настигне други огромни играчи в чиповете като Съединени американски щати, Южна Корея, Тайван и Китай. Законопроектът беше създаден вследствие на световния дефицит на чипове, породен от пандемията от ковид.
още по темата
А напрежението сред Китай и Тайван в последната година акцентира смисъла на веригите за доставка на чипове. „ Това ще балансира и обезпечи нашите вериги за доставки и ще понижи груповата ни взаимозависимост от Азия ”, сподели европейският комисар по вътрешния пазар Тиери Бретон пред Politico.

Водещи производители на чипове като Intel, STMicroelectronics и GlobalFoundries към този момент имат проекти да построят свои заводи в Германия и Франция и ще търсят утвърждение за дотации според новите правила за държавна помощ. Тайванската компания TSMC, водещият международен производител на чипове по контракт, също изследва опцията за създаване на своя фабрика за чипове в Европа.

Програмата за субсидиране ще образува по-голямата част от бюджета на Закона за чиповете в Европейски Съюз, който ще разпредели 43 милиарда евро дотации. В същото време впечатляваща част от този бюджет в размер на 17 милиарда евро може да отиде при Intel – американската компания обмисля създаване на фабрика за произвеждане на чипове в Магдебург (Германия). Преговорите по този въпрос обаче към момента не престават, защото Intel чака да получи повече от 6,8 милиарда евро, които в началото разгласи като нужни дотации за създаване на европейски цех.

Един от последните открити въпроси по време на договарянията сред Европейския парламент, страните-членки и Европейската комисия беше обвързван с бюджета от 3,3 милиарда евро за лични проучвания и разработки в региона на чиповете. Страните от Европейски Съюз са недоволни, че този бюджет е образуван от съществуващи фондове за научни проучвания. В последна сметка законодателите се съгласиха да запазят избрания бюджет.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР