Със сигурност някакви неща ще се преразгледат. Тепърва започва работата

...
Със сигурност някакви неща ще се преразгледат. Тепърва започва работата
Коментари Харесай

„Всичко може да се обърка“: Сглобката вандалства в Конституцията, какво ще променя?

„ Със сигурност някакви неща ще се преразгледат. Тепърва стартира работата по текстовете и ще се види сред четенията “. Така депутати от ръководещото болшинство дадоха отговор на въпрос на „ Дневник “ какви са упованията за идния парламентарен маратон. Промените в главния закон, импортирани в края на юли с подписите на 166 депутати (от ГЕРБ, „ Продължаваме промяната – Демократична България “ и ДПС) ще бъдат прегледани на първо четене в отрасловата комисия в Народното събрание във вторник (3 октомври), а на шести октомври (петък) ще бъдат гласувани и на първо четене в зала.

За бързата процедура за смяна на конституцията трябват 180 гласа, другояче гласуването се отсрочва за след най-малко два месеца. Това е и предстоящият сюжет от вносителите – до декември да работят по промени на плана и той да влезе за ново гласоподаване на 6 декември. Прогнозите са, че ще бъде дефинитивно признат в последния месец на тази година.

Депутати от „ Продължаваме промяната “ – „ Демократична България “, с които „ Дневник “ беседва, са по-предпазливи по кое време ще бъдат финалните гласувания и с какви тъкмо промени и изключително сдържани, когато би трябвало да отговорят на въпроса: дали чакат изненади от ГЕРБ и Движение за права и свободи сред обособените четения.

От партията на Бойко Борисов към този момент оповестиха, че няма да поддържат концепцията 24 май да се запише като народен празник в конституцията. Подобно развиване обаче се приема добре, написа уеб сайтът, като се базира на сътрудниците от „ Продължаваме промяната – Демократична България “, тъй като те са съгласни, че акцентът е правосъдната промяна.

Изненади може да има и поради предстоящото мнение на Венецианската комисия по плана. То се чака на шести октомври (в деня на първо гласоподаване в зала, само че ще бъде взето поради след това). По неофициална информация на „ Дневник “ е допустимо в него да има забележки, свързани с разпределението на квотите в бъдещия прокурорски съвет.

Проектът, който беше импортиран в края на юли, беше направен от „ Продължаваме промяната – Демократична България “, като към него от ГЕРБ и Движение за права и свободи вкараха свои хрумвания, избрани като „ нюанси “.

Трите четения, през които би трябвало да преминат поправките в конституцията, носят опасности да настъпят и по-големи промени. Затова дали и какви взаимни отстъпки ще създадат политическите сили ще се разбере, откакто стартират разискванията в комисия и в зала.

Движение за права и свободи като незаобиколим фактор (и за други решения)

Необходимите най-малко две-трети гласове, с цел да могат да бъдат признати измененията от Народното събрание, направиха Движение за права и свободи фактор освен за конституционната промяна. След като обявиха поддръжка за нея и се причислиха към вносителите на плана за промени (имат 36 депутата), те се постановиха като участници или водещи във всички основни решения в този парламент.

Сега имат значими ремонти и за конституционния план и дали „ Продължаваме промяната – Демократична България “ ще съумеят да ги предоговорят или ще се наложи да правят отстъпка (ГЕРБ и Движение за права и свободи очевидно работят в синхрон) ще се разбере в идващите два месеца.

В плана по предложение на Движение за права и свободи е било записано, че за избора на управления на регулаторните органи със закон може да се заложи нужда от квалифицирано болшинство, научи „ Дневник “ от собствен източник. Подобно условие значи, че след приемането на конституцията в този парламент изборът на всички основни позиции ще става с поддръжката на Движение за права и свободи, тъй като „ Продължаваме промяната – Демократична България “ и ГЕРБ имат депутати единствено за нормално болшинство.

Става дума за следното предложение:

„ Народното събрание избира самостоятелни регулаторни и контролни органи, при съблюдаване на минимум следните условия: рационален период за внасяне на оферти, за разискване и чуване на претендентите и предугаждане на опция за представители на обществеността да дават мнения и да следят процеса, както и ограничение на броя на поредните мандати. Със закон може да се планува решенията за избор да се одобряват с квалифицирано болшинство. “

Второто изречение е добавено в последния миг в деловодството, издаде от народен представител от придвижването. „ Това в действителност се оказа в плана, нямаше го в първичния вид “, разяснява и депутат от ръководещото болшинство.

Според главния закон Народното събрание приема решенията си с нормално болшинство, с изключение на когато самата конституция изисква друго болшинство. Независимо от това, преди десетина дни Народното събрание одобри промени в антикорупционния закон, които плануват тримата членове на новата комисия за битка с корупцията да се избират с болшинство от ⅔ от депутатите.

Въпреки предизвестията, че включването на сходен текст може да стане мотив за офанзива на плана пред Конституционния съд, ръководещото болшинство го резервира.

В момента конституцията планува с квалифицирано болшинство да се избират членовете на Висшия правосъден съвет и инспекторатът към него. И двата органа са с изминал и отложен мандат поради невъзможността политическото болшинство в Народното събрание да се сплоти и да събере гласовете за избор на нови членове.

По информацията една от корекциите сред четенията в главния закон ще бъде да се запише условие за квалифицирано болшинство и за членовете на Конституционния съд, избирани от Народното събрание.

Нещо като пленум на правосъдния и прокурорския съвет въпреки всичко ще има

Една от сделките, реализирани сред партиите и разказана в плана, е Висшият правосъден съвет (ВСС) да бъде разграничен на два съвета – за прокурори и съдии и пленумът да спре да съществува.

Реклама

Това предложение срещна рецензиите на адвокати и евентуално ще отпадне, а пленумът ще остане. „ Някаква форма би трябвало да има, тъй като другояче се разпределят доста пълномощия. Дали ще е пленум или по различен метод ще се наименува – към момента не е ясно “, разясниха депутати.

Има разногласия и по въпроса дали, с цел да се отстрани пленума, не е належащо Велико национално заседание. Според Съюза на съдиите в България задоволително е Обикновено национално заседание.

Втори мандат за основния прокурор и шефовете на висшите съдилища

Във импортирания план се планува ръководителите на висшите съдилища и основният прокурор да са с мандат пет години, а не седем както до момента. Новото, по предложение на Движение за права и свободи, е те да имат право на втори мандат. Според критиците по този начин в действителност мандатът се удължава на 10 години, вместо да се понижи.

Депутатът от Движение за права и свободи Делян Пеевски отхвърли при започване на август, че партията му стои зад тази концепция, само че тогава изявлението му се фокусираше единствено върху мандата на основния прокурор. Движението упорства за смяната и поради ръководителя на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков, който е апетитен за непосредствен до партията.

Административният съд е основна институция, през която минават каузи за публични поръчки, проверка на актове на държавната администрация и отбрана на жителите от административен произвол. Чолаков беше определен през септември 2017 година от състава на Висшия правосъден съвет, който малко по-късно избра, а след това и освободи някогашният основен прокурор Иван Гешев. Мандатът на Чолаков изтича през септември 2024 година. Възможност за втори мандат би му дала власт още 5 години.

Според депутати от „ Продължаваме промяната – Демократична България “ това предложение ще отпадне сред четенията.

Пеевски, който се наложи като неофициален представител на Движение за права и свободи в този парламент, а постоянно през последните седмици оповестява пред медии и какво би трябвало да направи ръководещото болшинство, обаче не е коментирал тази смяна в конституцията. Той няколко пъти акцентира, че сред първо и второ четене ще се схванат по поправките за финалното гласоподаване. Пеевски, който беше глобен за корупция по световния закон „ Магнитски “ и от еквивалентния закон във Англия, разгласи и точна дата по кое време ще бъде призната конституционната промяна.

„ На 6 октомври ще приемем на първо четене, само че то не се смята тъкмо първо четене, тъй като три четвърти, в случай че не се съберат, нали, се отсрочва с два месеца. Затова действителното първо четене ще бъде на 6 декември, по-късно – на 13 декември, ще има комисия по конституционни въпроси, на 14-ти ще е второ четене, а на 15 декември ще е трето четене на Конституцията “, изясни той пред медии на 26 септември, представен от БНР.

Ревизия и на концепциите за служебното държавно управление

Между четенията може да бъдат ревизирани и някои текстове, свързани с това по какъв начин ще се назначава служебното държавно управление.

Във импортирания план е записано, че служебният министър председател ще бъде назначаван от президента, само че ще бъде избиран сред ръководителя на Народното събрание, на Конституционния съд или шефа на Българската национална банка.

Вероятно ще бъде препоръчано да отпадне опцията длъжностен министър председател да бъде ръководителят на Народното събрание, както и ръководителят на Конституционния съд, като се разисква дали да не бъдат включени омбудсманът или ръководителят на Върховния касационен съд.

Какво може да се обърка

„ Всичко “, е късият отговор на народните представители, с които уеб сайтът беседва. А по-дългият още веднъж е обвързван с заплахата какво ще е разпределението в квотите в съвета на съдиите и на прокурорите.

Подобен боязън съществува евентуално и поради сходно развиване през 2015 година при последните промени на конституцията. Тогава преди окончателното трето гласоподаване по предложение на АБВ беше утвърдена смяна на разпределението в квотите, с което се подсигурява към основния прокурор да има болшинство.

В плана на „ Продължаваме промяната “ – „ Демократична България “ се предлага в 15-членния съвет на съдиите да има осем души, определени от съдиите, плюс двамата ръководители на висшите съдилища по право, както и шестима – от Народното събрание, като те би трябвало да са представители на академичната и юридическата общественост, без да може да се избират настоящи магистрати.

За съвета на прокурорите е планувано да се състои от шестима членове, определени от Народното събрание, двама да се избират от прокурорите и един от следователите. За този съвет ще важи също ограничаването да не се избират настоящи прокурори и съдии. Във импортирания план остана (засега) концепцията в прокурорския съвет от Народното събрание да бъдат избирани и съдии, тъй като условието е за „ адвокати с високи професионални и нравствени качества “.

Цялото предложение за състава на прокурорската гилдия е основно, тъй като се лимитира опцията да се получи още веднъж болшинство, формирано от повече прокурори, в сравнение с от членове, определени от Народното събрание.

Във импортирания в Народното събрание текст остана концепцията на „ Продължаваме промяната “ – „ Демократична България “ за ограничавания на това какви членове може да излъчва парламентарната квота. ГЕРБ и Движение за права и свободи също възприеха концепцията съдиите да могат да взимат решенията с болшинство съдии, определени от съдии, а при прокурорите това болшинство да е в противоположна посока – да не е от прокурори, определени от самите тях и директно подчинени на основния прокурор.

Депутатите обаче разясниха, че Венецианската комисия може да има също бележки по този текст, тъй като се дава превес на политическата квота. Критики насочи и Съюзът на съдиите, а Съюзът на юристите напряко прикани планът да се отдръпна.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР