Със седмица закъснение от Министерство на културата изпратиха до bTV

...
Със седмица закъснение от Министерство на културата изпратиха до bTV
Коментари Харесай

Кино „Европа Палас” все пак ще стане супермаркет, въпреки че е паметник на културата

Със седмица забавяне от Министерство на културата изпратиха до bTV формален отговор на поисканото мнение по отношение на ориста на остарялото кино „ Европа Палас” на централната софийска улица „ Алабин”.

От позицията на ведомството излиза наяве, че постройката е предпазена като монумент на културата, само че все пак ще смени предназначението си и ще стане част от верига магазини за хранителни артикули.

През 2016 година обектът кино „ Европа Палас” е избран като единична недвижима архитектурно-строителна културна полезност от новото време с категория „ ансамблово значение”. Киното е част от археологическия резерват „ Антична Сердика и Средновековен Средец “ и като подобен попада под специфичен режим на запазване.
Кампанията на Денислав Борисов: Едно от знаковите кина на София става супермаркет Най-модерното кино, най-големият кинотеатър на Балканите – това е "Европа Палас " при откриването му през 1938 година
Имотът обаче е частна благосъстоятелност. През 2007 година е координиран план за реорганизация и промяна на предназначението на постройката. През 2011 година със мнение на Министерството на културата е съгласувана виза за изследване и планиране на реорганизация и преустрояване на постройката на кинотеатър „ Европа Палас”.

През 2017 година със мнение на министерството е съгласувана виза за капиталово планиране на реорганизация, вътрешно преустрояване и смяна на предназначението на кино „ Европа Палас” в супермаркет. Новите стопани се задължават изцяло да запазят материалната и образна достоверност на фасадите откъм ул. „ Алабин” и ул. „ Цар Калоян”; да намерят уместно решение на привнесените елементи; да запазят истинския отстъп на входните витрини откъм ул. „ Алабин”; всяка капиталова интервенция под уличното равнище да се прави под управлението на археолог.

Проектите, които от веригата супермаркети са дали за координиране с НИНКН, са утвърдени, а специалистите от Министерството на културата не са открили нарушаване при свършената дотук работа по ремонт на постройката.

Още преди седмица новите стопани на парцела публично обясниха пред bTV, че ще запазят достоверността на постройката. Ремонтът и преустройството на киното в супермаркет към този момент тече с цялостна мощ.

Информационната акция на Денислав Борисов има за цел да насочи вниманието към рушащите се монументи на културата у нас. Тя е естествено продължение на серия от материали за рушащи се здания на водещия и кореспондент на bTV Новините, който освен дава публичност на казуса, само че и ускорява публичния интерес и „ натиска “ върху отговорниците за поддържането и възобновяване им.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР