Със 122 гласа за“ и 43-ма против“ Народното събрание одобри

...
Със 122 гласа за“ и 43-ма против“ Народното събрание одобри
Коментари Харесай

Горива по 5 лв. за литър?! Сглобката реши за „Лукойл“

Със 122 гласа „ за “ и 43-ма „ срещу “ Народното събрание утвърди опцията страната да назначи собствен необикновен представител в рафинерията „ Лукойл Нефтохим “, в случай че е застрашена националната сигурност.

Законопроектът е изменение на Закона за надзор по използване на ограничаващите ограничения предвид на дейностите на Русия, дестабилизиращи ситуацията в Украйна. Вносители са Бойко Борисов, Кирил Петков, Христо Иванов, Делян Пеевски, Делян Добрев, Десислава Атанасова, Мустафа Карадайъ и Ивайло Мирчев.

Критично към плана се изрекоха депутати от Българска социалистическа партия, „ Възраждане “ и „ ИТН “. Трите групи гласоподаваха единно срещу плана.

Румен Гечев от Българска социалистическа партия сподели, че прекосяването на нефтопреработвателното дружество на неруски нефт ще оскъпи прекалено много крайния артикул, съгласно някои анализатори – до 5 лв. за литър гориво. Той изрази и подозрение, че различни на съветските доставки изобщо са вероятни поради лимитираната пропускателна дарба на Босфора.

Петър Кънев от Българска социалистическа партия изрази удивление по какъв начин Народното събрание би направлявало особения представител на страната, както се планува в законопроекта.

Реклама

Тошко Йорданов от „ ИТН “ акцентира, че „ ние с съветски нефт поддържаме украинските въоръжени сили “ – нещо, което „ Лукойл “ отхвърля в родината си. Напомни, че „ дерогацията ни е позволена от Европейски Съюз “, т.е. компанията има право да внася съветски нефт до края на 2024 година „ Всички от този бизнес изясняват, че в случай че това се случи, горивата ще бъдат по-скъпи “, предизвести той.

Деян Николов от „ Възраждане “ разви от парламентарната естрада версията, за която научил от „ злите езици “ и съгласно която водачи на партиите вносители имали проект да одържавят рафинерията, след което да я продадат на съветски вложител посредством Азербайджан, а американското посолство „ май се е усетило “. Всичко това изпъстрено с думата „ хипотетично “, вмятана във всяко изречение.

Хамид Хамид от Движение за права и свободи сподели на Гечев, че посредством него приказва госпожа Митрофанова, и напомни, че в годините обратно „ Лукойл Нефтохим “ се е случвало да работи с до 50% неруски нефт. Явор Божанков от „ Продължаваме промяната – Демократична България “ добави: „ Г-н Гечев безусловно срути прогнилия западен империализъм като банка от 90-те години. Стане ли дума за нефт, газ и нуклеарно гориво, позицията е една и съща и на Българска социалистическа партия, и на „ Възраждане “ и на други управителни хора в страната. “

Ивайло Мирчев от „ Демократична България “ съобщи, че задачата е компанията да внася съответно в българския бюджет, вместо да изнася облагата си на открито.

Според него за 2021 и 2022 година България е пропуснала 2.1 милиарда лева от рафинерията, а обещаните от нея на служебното държавно управление 700 млн. лева още не са влезнали в бюджета.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР