Сърбите в Косово се използват като политически лост, вместо реалните

...
Сърбите в Косово се използват като политически лост, вместо реалните
Коментари Харесай

Рада Трайкович: Вучич ерозира институциите, управлява чрез престъпни групи

Сърбите в Косово се употребяват като политически лост, вместо действителните им потребности да бъдат задоволени свястно.

Александър Вучич узурпира и ерозира всички институции. Липсва му ясна политическа концепция, с изключение на желанието му за ръководство посредством неофициални (често престъпни) групи.

Русия предизвиква дестабилизиращия си разказ на всички места, където може.

Това съобщи в изявление за БГНЕС Рада Трайкович, ръководител на европейското придвижване на сърбите в Косово.

През последните седмици по виновност на Белград напрежението в Северно Косово ескалира. Кулминацията на това напрежение беше на 24 септември, когато група въоръжени сърби направиха нахлуване и убиха служител на реда в Северно Косово. Косовските служби след това откриха голямо количество оръжие, складирано в няколко скривалища.

С Рада Трайкович разясняваме аргументите за напрежението и последствията за района от политиката на Александър Вучич.

На въпрос на БГНЕС дали политиката на сръбския президент оказва помощ на сърбите в Косово или той се пробва да ги употребява като политически лост, Трайкович съобщи, че всички автократи употребяват лишени от права групи за свои лични политически цели и за подсилване на властта си.

„ За страдание, това важи изключително за всяка територия, където липсва сигурност. Така че да, бих споделила, че сърбите в Косово се употребяват като политически лост, вместо действителните им потребности да бъдат задоволени свястно от Белград или Прищина “, акцентира Трайкович.

Тя означи, че самият Милан Радойчич (един от най-приближените хора на Вучич – бел.ред.) е поел цялата отговорност за събитията в Банска и напомни, че партията Сръбска листа продължава да го поддържа.

„ Що се отнася до Сръбската листа, той подаде оставка като неин вицепрезидент, само че никой от представителите на Сръбската листа не се дистанцира по никакъв метод от него. Следователно разумните заключения са, че всички те към момента го поддържат. Радойчич не може да има бъдеще в политиката на нито една проевропейска страна “, сподели Трайкович.

По отношение на приликите сред ръководството на Вучич и това на военнопрестъпника Слободан Милошевич в предишното, Трайкович означи, че Милошевич е имал доста по-силна институционална основа за своето ръководство и по-сериозно премислен политически метод.

„ Неговият метод беше неверен, само че въпреки всичко беше по-обмислен. Вучич, въпреки това, узурпира и ерозира всички институции. Липсва му ясна политическа концепция, с изключение на желанието му за ръководство посредством неофициални (често престъпни) групи “, сподели тя.

„ За страдание той разреши на незаконни детайли да обхванат в нашите институции за сигурност и да вземат превъзходство в тях. И това беше изцяло опустошително за Сърбия “, добави Трайкович.

Според нея Русия предизвиква дестабилизиращия си разказ на всички места, където може.

„ Ако не заемем ясна позиция против дестабилизацията и не признаем злонамерените въздействия върху нашите политически взаимоотношения, ще се окажем в сериозен районен проблем “, съобщи Трайкович. Тя уточни, че паналбанизма също е съществено предизвикателство пред на-шия мултиетнически район. „ Именно такива провокации са повода да имаме потребност от наличие на НАТО в района, както и от цялостно районно участие в Алианса “, съобщи Трайкович.

По думите ѝ с укрепване на силите на КФОР в Косово (Мироопазващите сили на НАТО – бел.ред.) рискът от нов боен спор на Балканите е омекотен.

„ Сега имаме единствено политически въпроси в нашия дневен ред - най-важният е статутът на сърбите в Косово, който Прищина към момента заобикаля да преглежда по значителен метод “, ко-ментира Трайкович. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР