Правозащитната организация Амнести интернешънъл съобщи, че Китай преследва свои граждани,

...
Правозащитната организация Амнести интернешънъл съобщи, че Китай преследва свои граждани,
Коментари Харесай

Амнести интернешънъл: Пекин тормози китайски студенти в чужбина

Правозащитната организация " Амнести интернешънъл " заяви, че Китай преследва свои жители, които учат в чужбина, поради тяхната политическа интензивност, а някои студенти оповестяват за тормоз над членове на фамилиите си в родината.

Китай не толерира политическото инакомислие и употребява комплицирани механически средства, както и заплашване, с цел да се оправи с локалните протестиращи и деятели.

Ограниченията на Пекин върху политическата интензивност от ден на ден се разгръщат в чужбина под формата на " транснационални репресии ", показва Амнести интернешънъл в отчет, като се базира на изявленията с десетки студенти в осем европейски и северноамерикански страни.

Според групата задграничните студенти оповестяват, че членове на фамилиите им в Китай са получавали закани, откакто са участвали на събития в чужбина, в това число на празнувания на кървавото потушаване на събитията на площад " Тянанмън " през 1989 година

" Заплахите, отправени към членовете на фамилиите в континентален Китай, включват лишаване на паспортите им, уволняване от работа, възпрепятстване на покачванията и пенсионните компенсации или даже ограничение на физическата им независимост ", се споделя в отчета.

Студенти обявиха, че са били блокирани да разгласяват и следени в китайските обществени приложения - постоянно единственият метод за връзка с членовете на фамилията им заради интернет защитната стена на Пекин.

Един от студентите споделя пред " Амнести интернешънъл ", че полицията е посочила на родителите му " стенограми от онлайн диалозите му в WeChat с членове на фамилията ".

Студентите обявиха, че се самоцензурират по време на образователните занятия и обществените контакти, и се оплакаха от проблеми с психологичното здраве, породени от чувството за навсякъде наблюдаване, " вариращи от стрес до параноя и меланхолия ".

" Наистина бих желал да обявявам дипломната си работа... само че се тормозя, по тази причина взех решение да не го върша ", споделя един от студентите пред правозащитниците.

Пекин към момента не е реагирал на отчета, оповестен на 13 май.

Но преди този момент той е отхвърлял изказванията, че преследва жители, живеещи в чужбина, като е упорствал, че почита суверенитета на други страни.

Миналогодишен отчет на американската изследователска група Freedom House откри, че Китай е виновен за стотици случаи на " транснационални репресии " от 2014 година насам, в това число опити за оказване на напън върху други страни да връщат наложително членове на уйгурското малцинство.

Амнести интернешънъл съобщи, че офанзивите на Пекин против студентите в чужбина са " породили " климат на боязън " в университетските кампуси в Западна Европа и Северна Америка, което оказва отрицателно въздействие върху човешките права на студентите "./БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР