Президентът критикува изявленията и поведението на новата президентка на РСМПо

...
Президентът критикува изявленията и поведението на новата президентка на РСМПо
Коментари Харесай

Радев: За сведение на Скопие – няма да ревизираме преговорната рамка

Президентът подлага на критика изказванията и държанието на новата президентка на РСМ

По мотив завършилата предизборна акция в Република Северна Македония (РСМ) и церемонията по встъпване в служба на новия президент на страната бих желал да заявя, че Република България не приема изказвания и държание, които опонират както на Договора за другарство, добросъседство и съдействие от 2017 година, по този начин и на други интернационалните контракти, които РСМ е подписала, написа.

Това се споделя в публикувана тази заран позиция на президента Румен Радев.
България неведнъж и ясно е заявявала своята позиция, че договорите би трябвало да се извършват.

Припомням също, че РСМ е страна член на НАТО, от което произтичат съответните отговорности и отговорности.

Убеден съм, че европейската вероятност на РСМ зависи от прецизното осъществяване на интернационалните контракти, по които тя е страна,  както и от утвърдената от Европейския съвет през юли 2022 година Преговорна рамка, която, за сведение на виновните институции в РСМ, няма да бъде ревизирана, предизвестява президентът на България.

Междувременно Европейски Съюз прикани Силяновска да съблюдава Преспанското съглашение.

" Европейският съюз показва страдание от обстоятелството, че новият президент на Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова не употребява конституционното име на страната си на церемонията по полагане на клетва ", се споделя в позиция на Службата за външни работи на Европейски Съюз (ЕСВД).

" Европейски Съюз напомня смисъла на цялостното съблюдаване на съществуващите, правно обвързващи съглашения, в това число Споразумението от Преспа с Гърция ", се показва в изказването.

По-рано ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в обществената мрежа X съобщи, че Северна Македония би трябвало да продължи своя път към участие в блока посредством използване на промени и съблюдаване на подписаните съглашения, в това число Преспанското.

На 12 май Гордана Силяновска-Давкова постави клетва като президент на „ Македония “. Тя не употребява формалното име на страна - Република Северна Македония.

Преспанският контракт бе подписан на 17 юни 2018 година в с. Нивици на брега на Голямото преспанско езеро. Споразумението бе подписано от външните министри на двете страни Никос Кодзиас и Никола Димитров в наличието на министър председателите Алексис Ципрас и Зоран Заев. Споразумението постави завършек на дългогодишния спор за името на Македония сред управляващите в Скопие и Атина.

На подписването участва и специфичният представител на Организация на обединените нации Матю Нимиц, както и висшият представител за външни работи на Европейски Съюз Федерика Могерини и комисарят за разширение Йоханес Хан.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР