Служебният кабинет се опитва да открадне 100 млн. лева от

...
Служебният кабинет се опитва да открадне 100 млн. лева от
Коментари Харесай

Асен Василев: Служебният кабинет се готви да открадне по 8 лева от всеки пенсионер

Служебният кабинет се пробва да открадне 100 млн. лв. от българските пенсионери като не направи плануваното в бюджета 11% нарастване на пенсиите от 1 юли, а го понижи на 10%. Това значи да взима по 8 лева от всеки пенсионер всеки месец освен до края на годината, само че и през идната година. Това предизвести съпредседателят на „ Продължаваме Промяната “ Асен Василев през днешния ден в Русе.

Той изясни, че през последните дни, в предизборната акция, изтече план на отчет на Надзорния съвет на Националния застрахователен институт (НОИ), в който държавното управление предлага да актуализира пенсиите не с 11%, а с 10% като се скрива зад аргумента, че инфлацията била по-ниска. „ В отчета написа: Индексът на потребителските цени е показателят, който е прибавен при съставянето на държавния бюджет. Това значи, че няма никаква причина да се вземат от пенсионерите по 8 лв. всеки месец, с цел да се дадат най-вероятно на някои доближени компании. Това е директна кражба и безспорен скандал. Парите ги има в бюджета, обезпечени са “, безапелационен беше Асен Василев.

Той заяви, че сега ПП-ДБ събира подписи, с цел да се направи изключително съвещание на Народното събрание, което да вземе решение и да задължи Национален осигурителен институт и държавното управление да изпълнят бюджета по този начин, както е написан и гласуван.

Припомняме, че всяка година размерът на индексацията на пенсиите се дефинира на база прогноза, защото държавният бюджет се приема преди края на годината. През последните години няма случай, в който след излизане на окончателните данни, даже да има разминаване, да се прави смяна на % на индексация. Средствата са обезпечени в държавния бюджет и не съставлява проблем на Национален осигурителен институт да извърши индексация от 11%.

През април месец с решение на Народно събрание, като благодеяние, бяха дадени еднократни великденски добавки за пенсионерите с най-ниски пенсии (25% от пенсионерите) на стойност 45 млн. лева, без те да са били планувани в бюджета. Сега обаче, с намаляването на % на индексация, служебното държавно управление се пробва да прибере 100 млн. лева.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР