Глобалният дълг нарасна до рекордно високо ниво от $315 трилиона,

...
Глобалният дълг нарасна до рекордно високо ниво от $315 трилиона,
Коментари Харесай

Глобалният дълг скочи до нов рекорд и удари световната икономика

Глобалният дълг набъбна до рекордно високо равнище от $315 трилиона, оповестяват международните организации, цитирайки данните на Института за интернационалните финанси (IIF). Причината за това са Китай и Индия, които не престават да вземат заеми, макар рисковете, подбудени от геополитическото напрежение и по-високите лихвени проценти.

Световният дълг се е нараснал с към $1,3 трилиона единствено през първите три месеца на тази година.

След три поредни тримесечия на спад съотношението на международния дълг към Брутният вътрешен продукт възобновява възходящата си траектория от януари до март. Според IIF това се дължи на разрастващите се пазари, като най-голямото нарастване идва от Китай, Индия и Мексико.
 Държавен дълг и бюджетен недостиг в Европейски Съюз. Къде е България?
Държавен дълг и бюджетен недостиг в Европейски Съюз. Къде е България?

Българският дълг от 23,1% към Брутният вътрешен продукт остава вторият най-нисък в Европейския съюз

Зрелите пазари, въпреки и да означават по-малки нараствания, въпреки всичко имат по-високи равнища на задлъжнялост спрямо нововъзникващите стопански системи. IIF причислява Съединени американски щати, еврозоната, Япония и Англия към тях.
 Снимка 607529
Източник:

Развитите стопански системи

При развитите стопански системи най-голямото нарастване на дълга през това тримесечие е записано в Съединени американски щати и Япония, следвани от Ирландия и Канада. Спад се следи в Швейцария и Германия.

През актуалното тримесечие държавните разноски са довели до увеличение на общите стойности на зрелите пазари, защото лихвените проценти остават исторически високи. Това може да докара до увеличение на държавния дълг, защото разноските на държавните управления за заеми се усилват, което води до понижаване на държавните бюджети.

По-добрите резултати в други браншове обаче смекчават държавния дълг в няколко развити стопански системи, разясняват финансистите.

Експертите предизвестяват, че световният дълг може да се раздуе в допълнение заради възходящите търговски търкания и световното геополитическо напрежение. Масовият експорт на зелени технологии от Китай, който подхранва протекционистичните трендове в Европа, също може да докара до увеличение на дълга.

Ако Европа реши да наложи мита на китайски артикули от значително значение за екологичния преход, това евентуално ще докара до повишение на цените на вносните и локалните артикули.

На този декор страните могат да бъдат тласнати към по-нататъшно задлъжняване.
 С какъв брой се усили държавният дълг на Русия?
С какъв брой се усили държавният дълг на Русия?

Държавният дълг е повишен с 2,8 трилиона рубли до 25,595 трилиона рубли през 2023 г.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР