Сараево/Женева. По данни на Световната здравна организация (СЗО) 558 от

...
Сараево/Женева. По данни на Световната здравна организация (СЗО) 558 от
Коментари Харесай

СЗО: Около 3300 души умират всяка година в БиХ от замърсяване на въздуха

Сараево/Женева. По данни на Световната здравна организация (СЗО) 558 от 100 000 души умират всяка година в Босна и Херцеговина вследствие на замърсяване на въздуха, а Сараево постоянно оглавява листата на най-замърсените градове в света, предава македонската телевизия „ Сител “ .

Проучване, извършено през октомври 2019 година, демонстрира, че в БиХ към 3300 души умират прибързано всяка година вследствие на излагане на замърсяване на въздуха с фини прахови частици. Около 16% от това задължение пада върху Сараево и Баня Лука.

Според сараевския портал Kliks, жителите на БиХ, само че и на страните от района, вдишват повече токсични частици от тези в други страни, заради необятното потребление на твърди горива за отопление и готвене. На Балканите към момента има редица мини за лигнитни въглища.

В текста се прибавя, че в района се намират седем от десетте най-замърсяващи Топлоелектрическа централа в Европа. Затова доста специалисти, както и задгранични организации, непрекъснато предизвестяват, че битката със замърсяването на въздуха е от решаващо значение и изисква незабавни дейности.

Превод и редакция: Тереза Герова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР