Големи световни марки като Лидл“, Кока-Кола“ и Л`Ореал“ трябва да

...
Големи световни марки като Лидл“, Кока-Кола“ и Л`Ореал“ трябва да
Коментари Харесай

Евродепутати: Световни компании да спрат рекламите в проруски медии в България

Големи международни марки като „ Лидл “, „ Кока-Кола “ и Л`Ореал “ би трябвало да спрат да популяризират в прокремълски медии на Балканите. Става дума най-много за България и Сърбия.

Това се споделя в писмо на група евродепутати, заяви, чиито кореспонденти са имали достъп до него. То е подписано от 16 души, измежду които е българският представител Андрей Ковачев от ГЕРБ и Европейската национална партия (ЕНП).

В писмото се загатват 15 влиятелни марки. Евродепутатите упорстват те съществено да преразгледат политиката си на рекламиране, с цел да подсигуряват, че разноските им, даже несъзнателно, не финансират издания, известни с разпространяването на нездравословна информация.

Писмото е изпратено на 25 април. Авторите са депутати от ЕНП, демократичната група „ Обнови Европа “ (ОЕ), социалисти и умерени „ зелени “.

Компаниите са „ Лидл “, белгийската комерсиална верига „ Дьолез “, „ Проктър енд Гембъл “, „ Кока-Кола “, българските мобилни оператори А1 и „ Йетел “, „ Фереро “, „ Хайнекен “, „ Марс “, американската компания „ Монделиз “, „ Л`Ореал “, „ Глаксо-Смит-Клайн “ (ГСК), „ Бош “, „ Самсунг “ и „ Амазон “.

„ Антидемократичните разкази от зловредни сили са сериозна опасност за нашата народна власт, изключително в тази решителна година на избори “, декларира Андрей Ковачев пред „ Политико “.

Представители на Европейски Съюз и специалисти по дезинформацията предизвестяват за възходяща вълна от подправени вести онлайн и опити от чужбина да повлияят на вота в навечерието на европейските избори през юни.

„ Много медийни организации, разпространяващи прокремълска дезинформация, постоянно употребяват рекламна повърхност, купена от реномирани компании, с цел да подсилят надеждността си “, споделя Ковачев.

Той добавя, че тези компании не постоянно са наясно, че в последна сметка могат да поддържат проруски пропагандни канали.

Инициатива за свободни медии на Балканите (ИСМБ) – основана в Брюксел Неправителствени организации, която стои зад писмото, заяви през 2023 година, че международни марки посредством организации и компании за рекламни технологии харчат стотици милиони евро за сръбски и български медии, които популяризират държавна агитация и подкрепяни от Кремъл разкази, свързани с нахлуването в Украйна.

Телевизиите „ Пинк “ и „ Хепи “, които са измежду най-популярните в Сърбия, съществено разчитат на доходи от реклами на интернационалните компании. Те популяризират подправените изказвания, че Русия „ дълго време е била под експанзия “ и „ била принудена “ да организира „ специфична военна интервенция “.

„ Самите рекламодатели не публикуват рекламите в интернет. Заради тях го вършат софтуерните компании. За страдание, това води до осведомително разстройство “, изяснява Клеър Айткен – изпълнителен шеф на основаното в Съединени американски щати съдружие с идеална цел Check My Ads, помогнало за правенето на отчета.

„ Точно в този момент рекламодателите би трябвало постоянно да ревизират рекламите си за този проблем. И тъй като финансирането на пропагандата и омразата е прекомерно неприятно за всички нас, всички ние би трябвало да желаеме по-прозрачна система за рекламиране “, добавя тя.

Не става дума единствено за пари, означават евродепутатите в своето писмо. Репутацията и силата на тези марки „ несъзнателно подрива легитимността на тези медии, като ускорява разпространяването и резултата на дезинформацията “.

Евродепутатите желаят фирмите да застанат на страната на „ истината и интегритета, като деликатно пренасочат бюджетите си за реклама от платформи, компрометиращи тези съществени полезности “.

Говорител на ГСКзаяви пред „ Политико “, че компанията не популяризира на Балканите.

Говорител на „ Лидл “ сподели, че компанията към този момент е подхванала дейности „ два месеца преди писмото “ и „ доста е понижила “ разноските за малките екрани „ Пинк “ и „ Хепи “ от средата на 2023 година и е прекратила рекламирането в „ Хепи “ през тази година. „ Лидл “ няма договорни връзки с които и да било проруски медии в България, добави представителят.

От нито една от другите 13 компании не са дали отговор на молбите на изданието за коментар досега на обявата.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР