Сара Новотни, кореспондент на швейцарската обществена медия SRF, коментира изборите

...
Сара Новотни, кореспондент на швейцарската обществена медия SRF, коментира изборите
Коментари Харесай

Кирил Петков и Асен Василев може и да разочароват обнадеждените: коментари в чуждите медии

Сара Новотни, сътрудник на швейцарската социална медия SRF, разяснява изборите в България под заглавието „ Защо в Югоизточна Европа има толкоз малко вяра “. Ето по какъв начин вижда нещата журналистката:

" В България не просто има нещо гнило "

„ Двама мъже, които основаха своята партия едвам преди няколко седмици, завоюваха парламентарните избори в България. Те са ученици на елитния Харвардски университет. И споделят, че могат да прекършат гръбнака на корупцията, която разяжда най-бедната страна в Европейски Съюз по този начин, както ръждата разяжда остарели тръби. Тези двама мъже, Кирил Петков и Асен Василев, дават обещание доста на всички тези, които мечтаят за една друга България. Но може би в последна сметка въпреки всичко ще разочароват всички обнадеждени. Защото в страната България не просто има нещо гнило. Гнили там са доста неща - и Петков и Василев го схванаха най-късно в мига, когато влязоха в служебния кабинет. (…)

Двамата откриха какви ли не подмоли: данъчната работа не била събрала повече от 5 милиарда евро налози, а просто ги отписала. Най-вече налози на компании, които са в другарски връзки с властниците. На границата митничарите таксували първокласни коли като някакви трошки - т.е., вносителите съвсем не плащали мито за колите. Ето за какво Петков и Василев смениха шефовете на данъчната и на митническата работа. Оттогава насам в България се събират много повече налози и мита. “

" Ако ръководят с Българска социалистическа партия, надали ще могат да разчистят България "

По-нататък в коментара на Сара Новотни се споделя, че партията на двамата досегашни министри „ Продължаваме промяната “ вероятно ще има потребност от социалистите, с цел да може да ръководи: „ Но социалистите - и това не е пресилване - се числят измежду най-корумпираните в България. Не беше толкоз от дълго време, когато Европейски Съюз спря парите за България, тъй като таман социалистите прекомерно очевадно поливаха с тези пари най-много личната си градинка. Ако на Петков и Василев им се наложи да ръководят с такава партия, тогава надали ще могат да разчистят България в благозвучие със своите показа. А доста българки и българи като че ли и без друго са изгубили религия в една политика на чистите ръце. “ И немската обществено-правна медия АРД обръща съществено внимание на изборите в България. В своите разбори кореспондентът Клеменс Ференкоте апропо отбелязва:

" Дълбок разлом в България "

„ И след третите парламентарни избори в границите на една година в България сформирането на държавно управление още веднъж наподобява много мъчно. (…) Резултатите онагледяват дълбокия политически разлом в България след над 10 години под ръководството на Борисов. Страната се бори против възходящия брой болести от ковид и против растящите цени на енергоносителите. Освен това доста от хората са гневни поради необятно публикуваната корупция. “

Сходни акценти слага и организация Франс прес: „ След мощните антикорупционни митинги през предходната година и многочислените разкрития за злоупотреби с държавни пари, множеството партии към този момент считат Борисов за „ недопустим “ сътрудник. Така водачите на " Продължаваме промяната " добиват положителни шансове да образуват коалиция с други опозиционни партии ", написа Франс прес и прибавя: " България страда сега от мощна пандемична вълна. Напълно имунизирани са едвам 23% от 6,9-милионното население - най-нисък % имунизации в целия Европейски Съюз. (…) България е на едно от първите места в света и по брой умряли от ковид “.

Агенция Ройтерс насочва взор към възможното съставяне на държавно управление и цитира политолога (и наш автор) Даниел Смилов с обобщението: „ Сега въпросът е дали всички съперници на ГЕРБ ще удържат на думата си да не поддържат тази партия за съставяне на кабинет. Ако това в действителност е по този начин, следва ни четворна коалиция “. Според организацията, в случай че България не излъчи работещ кабинет и се сковава, това може да забави и въвеждането на еврото. Международните медии означават и резултатите от президентските избори в България и безапелационната победа на Румен Радев, който обаче все пак отива на втори тур против Анастас Герджиков.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР