Съобщението за проблеми с качеството на по-новите модели вятърни турбини

...
Съобщението за проблеми с качеството на по-новите модели вятърни турбини
Коментари Харесай

Прибързано развитие заплашва с “турбиногедон” сектора на вятърната енергия

Съобщението за проблеми с качеството на по-новите модели вятърни турбини на Siemens Energy разкрива по-широките провокации пред бранша, който страда от преждевременно развиване, възходящи разноски за материали и неправилен пазарен дизайн, написа в собствен разбор Reuters и дава подтекст:     “Siemens Energy шокира бранша на вятърната сила в края на юни, когато предизвести за дефектни съставни елементи и вероятни градивни неточности в своите наземни вятърни турбини. Компанията разгласи, че към момента не може да пресметна разноските, само че чака, че отстраняването на проблемите ще ѝ коства най-малко 1 милиарда евро ".    Това акцентира структурните проблеми в бранша, който от години се нуждае от промени, написа още осведомителната организация, която е интервюирала анализатори, ръководители и други представители на бранша.    Миналата година четирите най-големи западни производители на вятърни турбини - Vestas, GE, Siemens Gamesa на Siemens Energy и Nordex са осъществили общи продажби за над 41 милиарда евро. Комбинираните загуби надвишават 5 милиарда евро.   

В същото време притежателите на вятърни паркове са спечелили 15% действен марж, сочат данни на консултантската компания Wood Mackenzie, което е доказателство за неравномерното систематизиране на облагата в бранша. 
Като се има поради естеството на договорите, подписани преди неотдавнашното внезапно повишаване на инфлацията, секторът изпитва усложнения да трансферира увеличените разноски за материали. Големите енергийни компании, които се насочиха към възобновимата сила, до известна степен натиснаха спирачката под натиска на акционерите, фокусирани върху по-надеждните източници на облаги, генерирани от петрола и газа.   Предизвестени проблеми    В бранша на вятърната сила Siemens Energy се откроява, защото подразделението на компанията за турбини се образува след обединение на двама производители на съоръжение. Този метод поражда просвета на понижаване на разноските и незадоволителни инспекции на качеството, настояват осведомени с въпроса пред Reuters.   

Въпреки това " всички бяха сюрпризирани от мащаба ", споделя един от тях за разкритията от юни, като прибавя, че Siemens Gamesa е взела участие в прекалено много елементи от веригата за основаване на стойност и че е належащо да се възложат повече действия на външни реализатори, с цел да се спестят разноски и да се увеличи качеството. 
Анализаторите от брокерската компания Bernstein изясняват, че компликациите на компанията могат да се преглеждат като " първи проблеми в конкуренцията за увеличение на диаметъра на лопатките на вятърните перки ", определяйки казуса като евентуален " турбиногедон " за бранша.    Част от натиска за ускорение на развиването на бранша идва от задачите на Европейския съюз за увеличение на производството на сила от възобновими източници за справяне с изменението на климата, а след нахлуването на Русия в Украйна - за понижаване на зависимостта от вноса на съветски газ. Европейски Съюз желае до 2030 година вятърната сила да съставлява 43% от потреблението на електрическа енергия в Европа, в съпоставяне със сегашните 17%.    В същото време спиранията на веригата за доставки, свързани с пандемията COVID-19, в допълнение затрудниха производството на задоволително турбини.   

В резултат на това производителите на съоръжение се надпреварват да създават по-големи и по-ефективни турбини, с цел да не изостават от съперниците си, без да имат време за инспекции на качеството. 
" Силният конкурентен напън, както и конкуренцията за най-новото и най-хубавото, принудиха производителите да съкратят циклите на създаване и на процедура да оферират прототипи ", споделя Удо Шнайдер от Green Giraffe, който съветва клиенти по огромни планове за енергиен преход.    Турбините 4.X и 5.X на Siemens Gamesa, двете наземни платформи, които са в центъра на проблемите на компанията, са пуснати на пазара в границите на две години - цикъл, който съгласно специалистите от сектора е прекомерно къс.   Икономии от мащаба са мъчно постижими    Дори и при увеличено търсене, потребността от персонализиране на турбините за обособените пазари и другите скорости напразно попречва бранша да започва рентабилно всеобщо произвеждане, настояват консултанти пред Reuters, и дават приемр с съперника на Siemens Energy - General Electric (GE), който регистрира загуба от 2,24 милиарда $ в подразделението си за възобновима сила през 2022 година, като частично упреква за това " корективни ограничения и ремонтни акции " в турбинния си парк.   

За да се опита да стандартизира производството, да увеличи качеството и да понижи разноските, GE счита да понижи броя на моделите ротори, които създава, от 15 на 4, на капаците за турбини - от 9 на 4, а на моделите кули - от 40 на 9. 
Датската компания Vestas също регистрира нараснали разноски за поправки и модернизации на турбини.   Китай, най-големият пазар на възобновими енергийни източници в света, е на процедура затворен за западните играчи, само че съгласно източници от промишлеността той също е обиден от сходни проблеми.    " В цялата промишленост съществува проблем с незадоволителното тестване и валидиране на продуктите ", споделя източник от един от най-големите китайски производители на вятърни турбини. “Преди да бъде осъществено типово изпитване и валидиране, поръчката към този момент е подписана. "      
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР